Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Reputatul medic și-a descărcat năduful pe Justiție, dând recent o palmă verbală, aplicată în obrazul – zicem noi – nevinovat al Gabrielei Stuparu, actualmente consilier județean. Dincolo de micul conflict-spectacol, din cauza prea multor „bune intenții“, județul ar putea rămâne fără chirurgi…

Subiectul managementului Spitalului Județean de Urgență din Reșița este departe de a fi epuizat, managerul fiind acum într-un fel de perioadă de probă care n-are legătură cu vreun început de mandat, ci cu „șansa“ încetării lui. Ședința Consiliului de Administrație al spitalului, avându-l în frunte pe reputatul chirurg Paul Purea, a degenerat într-o mică arătare cu degetul între domnul doctor și doamna consilier Gabriela Stuparu.

Dacă Gabriela Stuparu nu s-a putut abține de la repetatele intervenții, nici Paul Purea nu a fost vreun reținut. Pornind de la ideea declarată de Purea că, personal, nu poate trece peste o ilegalitate, în vreme ce alții o pot face cu foarte mare ușurință, medicul a spus: „Dânșii pot, eu personal nu pot să trec peste! Dacă, doamna judecător, faceți cu mâna și în România merg treburile «Las` că merge și așa», cu mine nu merge așa! Și să vă spun ceva imediat. Aici nu sunteți la Consiliul Județean și nici la Tribunal! Vă spun ceva: eu m-am judecat pentru casa mea cu oameni, nu ca dvs, cu colegi de-ai dvs, 18 ani! Pentru casa mea! Ei, atunci, haideți să nu spunem că merge și așa. Că nu mai merge așa! Cu spitalul ăsta județean nu mai merge așa cât eu sunt aici. Și dacă aș fi și la Consiliul Județean – la fel!“.

Medicul credea, probabil, că a reușit să-i închidă gura doamnei, care însă i-a copt-o la următoarea ședință. Nu de consiliu de administrație, sub președinția lui Purea, ci la județ, sub conducerea lui Dunca. Acolo, chiar dacă și-a amintit de Purea, a uitat din păcate alte detalii importante, am spune noi. A subliniat că ședința condusă de Purea nu e legală, pentru că Purea, deși președinte al CA, nu a fost ales și președinte de ședință al CA, cum ar fi trebuit. Fapt pentru care întâlnirea ar fi nulă, deci și răvașul înaintat județului, cu „propunerea de eventuală revocare“ a managerului Stancovici, de la SJUR, ar fi tot nul.

Ce a uitat doamna Stuparu? Faptul că în aceeași ședința CA la care a participat s-a pus problema că există o clică a medicilor, în special chirurgi, trecuți de o anumită vârstă, care continuă să blocheze spitalul lucrând cu tot felul de dispense, prelungiri și aprobări, în detrimentul vreunui val nou de medici care să aibă de unde să învețe meserie. S-a amintit și de felul în care tinerii, eventuali proaspeți medici ai SJUR, au tot fost puși cu botul pe labe ani la rândul.

Numai că plata pentru asta nu e departe și n-o vor suporta vinovații, ci noi toți! În câțiva ani, odată ce pensionarii în halate albe vor părăsi sistemul – că nu vor putea opera în eternitate –, spitalul nostru ar rămâne descoperit, fără medici, mai ales chirurgi, și fără vreo rezervă de tineri formați deja prin munca efectivă în spital.

Uitând acest „insignifiant“ detaliu, atunci când s-a pus în discuție, în ședința CJ, organigrama spitalului județean, doamna Stuparu s-a declarat împotriva creării unui nou post de chirurg, pe motiv că n-avem nevoie! Că doar nu trebuie să pregătim pe cineva tânăr, să nu rămânem cu… „pantalonii jos“ – vorba președintelui Dunca –, atunci când se vor pensiona în bloc actualii chirurgi.

Deocamdată nu ne temem! De condus, tot avem cine să ne conducă. Dar de operat? Bine că mai putem spune ce zicea Purea: Lasă că merge și așa! Din păcate, nu pentru mult timp…

JCS-Antoniu Mocanu