Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – În vreme ce unii reclamă vehiculele motorizate care părăsesc drumul, pentru a răvăși ariile protejate, primarul Reșiței spune că e doar vorba de incapacitatea organelor statului de a face ordine!

Discuțiile despre distrugerile din ariile protejate rămân de regulă pe Facebook sau în dosarele vreunei autorități (in)competente. Asta n-o spunem noi, ci o arată sesizările venite frecvent de la cetățenii prezenți în aceste zone în care avem parte de un tip de turism inexistent în manuale, dar care dăinuie pe plaiuri mioritice: prostituția turistică

„Sâmbătă 26 august 2023, în Munții Semenicului, pe Cracul Verendinului, la obârșiile pârâului Teregova, într-o zonă cu o natură splendidă, cu pâlcuri de pădure, fânețe și pășuni. Numere de Germania și Belgia. I-am întrebat destul de agresiv dacă știu că este ilegal și imoral ce fac acolo. Au răspuns că DA și că își cer scuze. Să le fie rușine celor care aduc străini să practice astfel de activități la noi în munți. Pentru că este ilegal să părăsești drumul cu un vehicul motorizat. În pădure nu permite Codul Silvic. Pe pășunile sau fânețele oamenilor evident nu-i voie. În ariile protejate cu atât mai mult nu-i voie. Terra nullius (pământul nimănui) care urmează a fi descoperit și cartografiat de expediții străine nu există în România. Ce facem, domnilor ? Aducem străini să facă la noi ceea ce la ei nu-i îngăduit? Ăsta nu-i turism, asta-i prostituție turistică!“, reclama Alexandru Borza, într-o postare pe Facebook.

Subiectul a generat un val de reacții, Teodora Alina fiind de părere că: „Asta o fac deoarece sunt tolerați! Cei care trebuie să vegheze își iau «dreptul» și se fac că nu vad! Dacă aveți poze, aceste mașini trebuie identificate și «beliți», iar organizatorul român jupuit!“

Comentariul primarului Ioan Popa a fost scurt și tranșant: „Nu te supăra! Astea se fac de 20 de ani! Nu e vorba de «tolerat», șpăguit etc. E vorba de incapacitatea organelor statului de a face ordine! Simplu!“

Legat de demersurile legale prin care vinovații să fie „beliți“ sau jupuiți, Maya von Liebling a avut o întrebare și o concluzie tristă: „Teodora Alina, ați reușit dvs să duceți la sfârșit un astfel de demers, cu rezultatele dorite? Dacă da, v-aș ruga să-mi spuneți cum ați procedat, sunt și eu interesată de stârpirea acestui fenomen. Doar că reclamând niște nereguli, am ajuns să fiu hăituită și descurajată tocmai de cei abilitați să facă ordine!“

În încheiere nu putem să nu ne aducem aminte cum, anul trecut, mai multe instituții cu atribuții de control au tăbărât pe Muntele Mic pentru un traseu pentru biciclete, amendându-i pe cei care au încercat să ofere o alternativă la ATV-uri și alte mașini de teren. Atunci au „percutat“ rapid! Acum…

JCS-A.M.

FOTO: Alexandru Borza