Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Contractul pentru serviciile de operare a bacului între Moldova Nouă și Golubăț a fost reziliat! Județul pregătește o nouă contractare în care primăriile din zonă ar putea juca un rol important!

Din păcate, după atâtea prezentări despre cum ne va purta în zbor bacul de la Moldova Nouă direct spre un paradis turistic, ne-am trezit aruncați în gol. Bacul a rămas, din nou, fără operator. Dar măcar în siguranță…

Adminstrația județului, și cea locală, împreună cu noul – dar niciodată – operator al bacului s-au tot întâlnit și au analizat problema, și vizavi de tonajul suportat de infrastructură, și vizavi de posibilitatea ca bacul să nu facă legătura doar între Moldova Nouă și Golubăț, ci și cu Veliko Gradiște. La capitolul tonaj, infrastructura permite traversarea cu vehicule mai mari de 3,5 tone, dar până la limita de 7,5. Ce trebuie făcut? Administrația județului s-a angajat să afle de la CNAIR și de la Poliția Rutieră ce trebuie investit pentru a întruni standardele. La capitolul kilometri de parcurs, extinderea spre Veliko Gradiște ar putea fi, însă, problematică, întrucât finanțarea europeană o avem pentru a lega cu bacul două puncte stabilite, nu trei!

„Din păcate contractul cu operarea bacului la Moldova Nouă a fost reziliat. Culpa nu ne aparține și vom face totul pentru a repune de urgență (începând cu joi) licitația pe rol. Pentru a nu lasă loc de interpretări, sprijinul promis de CJ operatorului care a semnat deja contractul a fost maxim și în limita legii“, nota, asupra subiectului, președintele CJ, Romeo Dunca.

De altfel, în debutul ședinței ordinare a Consiliului Județean Caraș-Severin, de marți, 31 mai, apele din jurul bacului au fost învolburate pe toate părțile de consilierii județeni. Ce a concluzionat Dunca? „Situația bacului? Bacul plutește, că e tras acolo unde nu se poate scufunda… Am reluat procedura, joi o s-o vedeți pusă pe site și sperăm să vină altcineva“.

Speranțele șefului județului se îndreaptă spre primării, care ar putea să-și dea mâna pentru punerea lucrurilor pe roate și rezolvarea situației: „Există intenția, până ajungem la termenul scadent pentru depunerea dosarelor. Unele dintre primăriile din zonă sunt interesate și ele să facă o societate comercială“.

Dar cum de acest vis de a transforma Moldova Nouă într-un rai turistic s-a spulberat într-un coșmar care ne face să tremurăm de frica returnării banilor europeni pentru bac? Toată lumea era fericită, „chiar și eu am fost fericit, spune Dunca. Eu am semnat contractul, noroc că la conferința de presă am lipsit și se pare că n-a fost binecuvântat momentul. Operatorul sau agentul economic s-a speriat. Sigur, e o mare responsabilitate, nu îl acuz de nimic, decât de faptul că trebuia să-și ia curaj la început. Și dacă a semnat, să mergem înainte! Pentru că eu cred că am fi dus-o, cu ajutorul pe care Consiliul Județean i l-a promis, în limita legii. Sigur nu puteam să facem, să acceptăm ceea ce ne-a cerut dânsul, dar la cel puțin jumătate din cerințele dânsului am fi găsit – în timp, pentru că avem nevoie de timp – un răspuns pozitiv și cred că ar fi funcționat. Dar asta este, s-a răzgândit și gata, s-a retras“.

JCS-Antoniu Mocanu