Caraş-Severin, Romania

SLATINA TIMIŞ – Două investiţii importante pentru comunitatea de pe Valea Timişului ar putea prinde contur, dacă banii promişi vor ajunge la timp.

Şcoala gimnazială din comuna Slatina Timiş va intra într-un amplu proces de reabilitare şi modernizare, dacă ADR 5 Vest va aloca fondurile necesare pentru finanţarea acestui proiect. Chiar dacă unitatea de învăţământ oferă condiţii bune pentru desfăşurarea orelor de curs, primarul Gheorghe Roma este de părere că mai sunt multe de pus la punct. „Cu bani din bugetul local am reuşit să schimbăm acoperişul şi să înlocuim tâmplăria veche a ferestrelor cu cea din PVC. A fost o investiţie mare, pe care ne-am asumat-o. Trebuie spus că acest proiect a fost depus la ADR 5 Vest, a fost declarat eligibil, dar, din lipsă de fonduri, nu a mai intrat la finanţare. Recent, am fost informaţi că o parte din fondurile redistribuite ale Ministerului Mediului ar ajunge şi la ADR 5 Vest pentru proiectele nefinanţabile. Astfel, am speranţa că nu vom fi uitaţi şi că vom primi şi noi finanţarea promisă. Valoarea proiectului se ridică la două milioane de lei, iar contribuţia primăriei este de 20%, bani pe care noi i-am alocat pentru acoperiş şi ferestre“, a declarat primarul comunei Slatina Timiş.

Gheorghe Roma nu a uitat nici de locuitorii satului Ilova, care îşi doresc apă potabilă la robinete şi reţea de canalizare. „În 15 august am semnat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice contractele de finanţare pentru cele două proiecte, urmând să demarăm procedurile necesare pentru organizarea licitaţiei în vederea atribuirii lucrărilor. Acum, lucrurile încep să se complice, pentru că de la minister am primit pentru apă 200.000 de lei, iar pentru canalizare 300.000 de lei, bani ce trebuie cheltuiţi până în luna noiembrie, altfel rămânem fără ei. În momentul de faţă, nu ştiu dacă vom şi reuşi, pentru că suntem la final de august, iar licitaţia ar putea atrage şi contestaţii… Nu vreau să punem răul în faţă, dar trebuie să fim prevăzători. Pe de altă parte, aştept cu nerăbdare ghidul pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, căci, deşi sunt mai greu de accesat, fondurile europene sunt mult mai sigure. Pentru noi, ele ar putea fi o alternativă, căci, vedeţi dumneavoastră, am primit acum 500.000 de lei de la Ministerul Dezvoltării, însă cine ştie când şi ce bani vom mai primi în viitor. În plus, avem experienţa fondurilor europene, pentru că, în trecut, am reuşit să finalizăm trei proiecte cu finanţare de la UE“, a mai preciza Roma.