REŞIŢA – Aceştia au reuşit să respecte cerinţele impuse de Ministerul Agriculturii şi să comercializeze un minimum de 2.000 de kilograme de roşii.
Zilele trecute s-a încheiat perioada de valorificare a roşiilor cultivate în spații protejate – ciclul I, pentru fermierii înscriși la Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin, în programul „Tomate românești“. Potrivit instituţiei agricole, până la această dată, s-au comercializat aproximativ 31 de tone de tomate, produse de 17 fermieri din diferite zone ale judeţului, respectiv Fîrliug, Vărădia, Zăgujeni, Brebu, Feneș, Berzovia, Vrani, Șopotu Vechi, Caransebeș, Zorlențu Mare, Belobreșca, Oțelu Roșu, Bocșa, Lupac, Rusca Teregova, Jupa şi Valeapai. Roşiile celor 17 producători n-au ajuns doar pe mesele cărăşenilor, ci şi pe cele ale lugojenilor şi timişorenilor.
„Tomatele au fost vândute în mai toate pieţele Banatului, precum Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Oravița şi Bocșa, dar şi direct de la poarta fermei. De asemenea, în magazinele mici din Caransebeș și în localitățile învecinate au putut fi găsite roșii provenite dintr-o seră din Zăgujeni, la fel cum la Vărădia, o familie care cultivă cu multă pasiune tomate n-a putut face față comenzilor. Totodată, un fermier din Fîrliug a vândut roșii la piața engros din Timișoara, iar un altul din Rusca Teregova comercializează, direct de acasă, roșii de o calitate excepțională, fără nici o urmă de pesticide sau îngrășăminte chimice. Şi exemplele ar putea continua, pentru că roşiile acestor oameni sunt, cu adevărat gustoase“, spune dr. ing. Liviu Munteanu, purtătorul de cuvânt al DAJ Caraş-Severin.
Pentru ciclul al II-lea, alți 18 fermieri se pregătesc să aprovizioneze piețele Banatului cu roșii autohtone. Se estimează că se vor comercializa cel putin 33 de tone în luna decembrie a acestui an. „Succesul programului este cu atât mai mare cu cât județul Caraș-Severin nu se află în zona de favorabilitate a legumelor cultivate în spații protejate. De asemenea, la nivel național impactul este unul pozitiv, care se regăsește direct în prețul corect practicat de la tarabe, acolo unde vând producătorii beneficiari ai programului“, a mai spus Liviu Munteanu.
Reamintim că ajutorul de minimis este de 3.000 de euro/an pentru fermierii care cultivă, pe minimum 1.000 de metri pătrați, tomate în solarii sau sere și comercializează minimum 2.000 kilograme, în perioadele de extrasezon, lunile ianuarie – iunie și noiembrie – decembrie.