Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În măsura în care reflectă o situaţie şcolară de invidiat, l-am putea găsi în curând pe reţelele de socializare!

În anul şcolar care tocmai a început, 12 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţ vor consemna situaţia şcolară a elevilor în format electronic. E vorba despre cele care s-au înscris, până la 31 august 2023, în reţeaua de unităţi-pilot aprobată prin ordin de ministru: colegiile naţionale „Traian Lalescu“ – Reşiţa, „C.D. Loga“ şi „Traian Doda“ – Caransebeş; liceele teoretice „Tata Oancea“ – Bocşa şi „General Dragalina“ – Oraviţa; liceele „Bănăţean“ – Oţelu Roşu şi Tehnologic „Clisura Dunării“ – Moldova Nouă; şcolile gimnaziale din Căvăran, Domaşnea şi Glimboca, Nr.3 – Oţelu Roşu şi „Romulus Fabian“ – Reşiţa.

La nivel naţional, Ministerul Educaţiei a lăsat la latitudinea fiecăreia din cele 1.156 unităţi de învăţământ cuprinse în reţea alegerea programului/aplicaţiei, stabilind doar standardele tehnice minime pentru utilizarea acestuia şi o serie de obligaţii. Astfel, aplicaţia de catalog online trebuie să fie accesibilă prin web, independent de dispozitivul utilizat (laptop, PC, tabletă sau telefon), atât pentru adăugarea înregistrărilor legate de procesul educaţional, cât şi pentru consultarea notelor, a absenţelor şi a raportelor statistice. Elevilor şi părinţilor/reprezentanţilor legali trebuie să li se asigure dreptul de vizualizare a catalogului electronic în baza unor date de acces prestabilite, respectiv e-mail şi parolă. Achiziţia serviciilor, în cazul unităţilor de învăţământ de stat, urma fie asigurată din bugetul propriu, interzisă fiind solicitarea achitării lor de către elevi, părinţi sau reprezentanţii legali ai acestora.

Nu în ultimul rând, unităţile de învăţământ au obligaţia ca, prin contractele încheiate cu furnizorii programelor/serviciilor de catalog electronic, să asigure siguranţa datelor cu caracter personal, în conformitate cu reglementările în vigoare. Evident, modul în care vor înţelege elevii şi părinţii să gestioneze propriile date (de pildă, postându-le sau nu pe Internet), e responsabilitatea lor exclusivă. La final de an şcolar, catalogul electronic urmează a fi tipărit, semnat şi arhivat de către directorii unităţilor de învăţământ, la fel ca în varianta clasică.

JCS-Walter Fleck