Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ioan Popa face apel la judecătorul sindic să dinamizeze procesul de vânzare a activelor firmei Turist Semenic. Asta deoarece, potrivit legii, lichidatorul are obligația să scoată la vânzare clădirea-ruină din centrul orașului și, dacă aceasta nu se vinde, prețul acesteia va coborî în mod repetat la intervale de o lună!

În ritmul acesta, în maxim jumătate de an, prețul hotelului ar putea deveni tentant pentru o firmă care să-l introducă în circuitul hotelier. Lucru pe care primarul îl consideră benefic, în contextul în care orașul dispune de maxim 500 de camere de cazare, fapt care îngreunează organizarea la Reșița de competiții sportive ori alte evenimente cu număr mare de participanți. „Prin comparație, Băile Herculane dispune de 3.000 de camere iar Văliug-Crivaia-Gărâna de 1.500 de camere. Sper ca acest semnal să fie înțeles și că primim sprijinul celor care se ocupă de aceste proceduri”, afirma primarul în cadrul ședinței de consiliu local de ieri, 27 decembrie. Ședință în care consilierii locali au aprobat majorarea cu 500% a impozitului anual pe clădirea în suprafață de 10.000 mp și 125 de camere. Până acum, impozitul anual a fost de 4.200 de lei. Deși a fost majorat de cinci ori, Ioan Popa nu crede că noua valoare îl va speria pe Gruia Stoica, proprietarul ruinei pe care au început să crească copacii.

O altă idee a venit din partea consilierului Ioan Bălănescu, care a sugerat o măsură aplicată deja de alte primării din țară. Concret, una dintre obligațiile proprietarilor de clădiri este de a întreține fațadele acestora. Când însă asta nu se întâmplă, primăria poate efectua lucrările de întreținere, după care poate solicita proprietarului sumele investite în clădirea acestuia sau îl poate acționa în instanță pentru a-i lua clădirea. Idee apreciată de primarul Ioan Popa, care o consideră o soluție în cazul clădirilor care se degradează de ani de zile. Iar Hotelul Semenic este unul dintre cele mai dureroase exemple de delăsare din partea proprietarului.

JCS-I.I.