Primarii, urecheati preventiv de Octavian Tunea - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Dacă în anii trecuţi au fost înregistrate inundaţii produse şi din pricina deşeurilor menajere adunate pe albiile cursurilor de apă, în acest an, preventiv, prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, se adresează „celor ce au urechi de auzit“…

În calitatea sa de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul a solicitat atât primarilor şi comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, cât şi persoanelor fizice, să ia măsurile necesare împotriva inundaţiilor.

„Toţi trebuie să ia o serie de măsuri pentru asigurarea întreţinerii corespunzătoare a şanţurilor şi a rigolelor de scurgere a apelor pluviale, respectiv, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor şi a deşeurilor din secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, precum şi decolmatarea gurilor de canalizare, pentru a se evita blocarea cursurilor de apă, în special în zonele unde sunt amplasate gospodării. Trebuie să acţionăm preventiv, măcar acolo unde se poate acest lucru“, a afirmat prefectul Octavian Ţunea. O informare a Agenţiei Naţionale de Meteorologie primită la început de weekend amintea intensificări ale vântului de până la 90 km/h şi ploi însemnate cantitativ de până la 25 l/mp. Astfel, la dispeceratul Apelor Române s-au înregistrat depăşiri ale cotelor de atenţie în bazinul hidrografiriverc al Caraşului.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, în ultimele 24 de ore, au fost depăşite unele cote de atenţie, pe râul Caraş, la Gârlişte şi Vărădia, unde au existat porţiuni din apropierea râului care au fost inundate. La Vărădia a fost atinsă chiar şi cota de inundaţie. La Gârlişte, apa a ajuns până la drumul judeţean care leagă Reşiţa de Oraviţa.

Aici, timp de câteva ore, maşinile au circulat cu dificultate, aşa cum se întâmplă, de altfel, la fiecare ploaie torenţială. O altă locaţie unde precipitaţiile le-a dat emoţii oamenilor a fost în zona Driglovăţ, din Reşiţa. Din cauza faptului că scurgerile şi canalizarea nu au fost curăţate, apa a crescut fără a produce însă pagube. În bazinul hidrografic al Nerei au crescut cotele Minişului. În zona veche a oraşului, mai exact pe strada Mihail Kogălniceanu şi intersecţia cu strada Teilor a fost inundată o bună bucată din asfalt, apa ajungând în Bârzava, după ce a spălat treptele multor case.

Luni, la ora prânzului, cursurile de apă erau în scădere, dar situaţia este monitorizată, în continuare, de către membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Marţi şi miercuri, avertizarea meteorologică prevede temperaturi sub limita de îngheţ şi brumă.

Flavius Rotariu