Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Prefectul și reprezentanții companiei au aruncat împreună un ochi pe gradul de umplere a lacurilor, îngrijorați de impactul major al condițiilor meteo din ultima perioadă, și au vorbit despre producția de energie și investițiile inclusiv în întreținere!

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut o vizită celor de la TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România! „Temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă și lipsa precipitațiilor reprezintă un motiv de îngrijorare pentru autoritățile locale din Caraș-Severin. De aceea, prefectul județului, domnul Ioan Dragomir, a vizitat alături de reprezentanții TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ în România, barajele din grija companiei pentru a verifica gradul de umplere al lacurilor de acumulare din județ. (…) Grija noastră față de mediul înconjurător, condițiile de muncă și bunăstarea clienților și consumatorilor noștri se reflectă în operațiunile noastre cotidiene. Condițiile meteo din ultima perioadă au un impact major asupra sectorului resurselor regenerabile. TMK Hydroenergy Power depune toate eforturile pentru ca activitatea zilnică să se desfășoare în parametri optimi“, precizează, într-un comunicat, reprezentanții companiei.

Anul trecut, producția brută totală generată de TMK Hydroenergy Power a fost de 80,4 GWh, mai mare cu 5,2 GWh decât în 2020, când se înregistra 75,2 GWh. Creșterea este pusă pe seama investițiilor realizate în reabilitarea canalelor de aducțiune. În 2022, de la începutul anului și până la finalul lunii mai, producția brută a atins 25.444 GWh, iar compania promite să continue investițiile. În calitate de producător de energie verde, „continuă investițiile în sistemul hidroenergetic din Caraș-Severin, cu scopul de a contribui la bunăstarea comunității locale în care își desfășoară activitatea, dar și pentru a sprijini România să-și atingă țintele privind cota de energie verde. În fiecare an se execută lucrări de întreținere și mentenanță, în valoare de aproximativ 2 milioane lei. Acestea urmăresc menținerea la parametri optimi a infrastructurii (canale, viaducte, apeducte)“, se arată în documentul citat.

Ce are CEZ în Caraș-Severin? „În decembrie 2010, Grupul CEZ în România a achiziționat 100% pachetul de acțiuni al companiei care deținea sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Timiș Trei Ape, Gozna, Văliug și Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 22 MW după procesul de retehnologizare și o producție de circa 70GWh/an“, informează reprezentanții grupului.

JCS-Antoniu Mocanu