Caraş-Severin, Romania

CARAŞ – SEVERIN – În şedinţa recentă a Consiliului Judeţean, Direcţia Judeţeană de Drumuri a prezentat, la cererea aleşilor judeţeni, o situaţie a tronsoanelor din Caraş-Severin. Din informarea făcută, reiese clar interesul de reabilitare pentru toate tronsoanele din judeţ, doar că lipsa banilor, procedurile de achiziţie şi alţi factori îngreunează realizarea ca la carte a drumurilor judeţene.

O primă concluzie, din raportul respectiv, ar fi aceea că în perioada 2018 – 2020 se vor executa lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene pe o lungime de aproximativ 54 de km, vorbim de cele finanţate prin PNDL. Astfel, pentru modernizarea drumurilor Valea Pai – Duleu – limită judeţ Timiş; Copăcele – Zorlencior; Constantin Daicoviciu – Copăcele, ale căror contracte de finanţare au fost semnate încă de la finele anului 2017, a fost demarată procedura de achiziţie pentru proiectare, data limită de depunere a ofertelor fiind chiar ziua de ieri, 4 iunie 2018. Pentru modernizarea tronsoanelor Zorlencior – Zorlenţu Mare; Maciova – Ciuta – Obreja, Gârbovăţ – Lăpuşnicu Mare, procedura lucrărilor este în diferite stadii, de la achiziţie consultanţă pentru primul la procedura de desemnarea a câştigătorului lucrării, pentru ultimul.

De asemenea, s-au depus propuneri de finanţare către Ministerul Dezvoltării Regionale, tot prin PNDL, pentru modernizarea drumurilor: Moldova Veche – Moldova Nouă – Moldoviţa – Sasca Montană – Ciuchici – DN 57 (o lungime de 47 de km); Bozovici – Dalboşeţ; Dalboşeţ – Şopotu Nou; Şopotu Nou Cărbunari; Iam – Ciortea – Vrani – Mercina – Greoni; Teregova – Luncaviţa – Mehadica – Cuptoare – Cruşovăţ; Sacu – Tincova – Peştere – Maciova.

S-a solicitat executantului reînceperea lucrărilor pentru reabilitarea DJ 582 Reşiţa – Văliug. Din aceeaşi informare reiese că vor continua lucrările pentru ranforsarea sistemului rutier în intravilanul localităţilor Cărbunari, Gârnic, Ezeriş, Zorlenţu Mare, Ramna, Slatina Timiş. Avem în judeţ şi lucrări de întreţinere curentă a unor drumuri, deja contractate. Este vorba de tronsoanele Prislop – Semenic; Fârliug – Dezeşti, unde este în execuţie plombarea cu mixtură asfaltică. Pentru DJ 586 Bocşa – Ocna de Fier a fost semnat deja contractul de lucrări, la fel şi pentru întreţinerea periodică a covorului asfaltic în intravilanul comunei Dalboşeţ (care covor, acolo chiar nu ştim…).

Lucrări recepţionate deja sunt cele realizate pe drumul Brebu – Zorlenţu Mare. În derulare sunt proceduri de achiziţie pentru întreţinerea curentă pe timp de vară a drumurilor Teregova – Luncaviţa – Cruşovăţ; Tincova – Peştere, Brebu – Apadia; Reşiţa -Grădinari; DN57B – Dalboşeţ; DN 57 – Vrani; Zăvoi – Poiana Mărului şi DJ 684 – Ruschiţa.

În concluzie, pe hârtie, lucrurile sună bine…