Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După 25 de ani de mediu privat, şeful administrativului reşiţean constată că acest detaliu îl ucide.

„Aşa le rânduie Dumnezeu“, spunea primarul Ioan Popa, explicând cum se face că a ajuns la discuţii cu oamenii de afaceri exact în ziua în care se împlineau doi ani de când câştiga alegerile pentru Reşiţa, în 2016. La ceas de bilanţ, însă, edilul a ţinut să-şi spună păsul, concluzionând că administraţia face lucrurile mult mai complicate decât ar putea fi ele în mediul privat: „Eu în principiu sunt un om foarte exigent cu mine însumi şi de multe ori sunt nemulţumit de ceea ce am reuşit să fac în doi ani. Dar lucrurile nu se întâmplă aşa devreme, aşa de repede sau de uşor ca la o firmă privată. Există constrângeri legislative care nu mă lasă să iau o decizie. Spre exemplu, la C+C se decide să se ia o linie de realizat cârnaţi, se decide, se analizează, se iau trei oferte, se plăteşte şi e bine. Nu, în administraţie e un pic mai diferit. Chestia asta mă ucide, mă dă peste cap după 25 de ani de mediu privat, dar asta e!“.

Şeful administrativului reşiţean a reiterat ideea că Primăria e ca o firmă, doar că există interese în rândul factorilor decizionali care-i stau ca un spin în coastă şi care se opun unor decizii care ar fi benefice urbei, doar pentru a-l încurca pe el ca primar: „Aş fi vorbit o săptămână despre toate chinurile prin care trecem şi cât e de mult de lucru, dar şi la dvs bănuiesc că e la fel. Am stat şi eu în banca voastră 25 de ani, dar aveţi un avantaj faţă de mine. O primărie e tot o firmă, are acţionari, ai mei sunt 73.000, doar că atunci când vă întâlniţi în board, în consiliul de administraţie sau în consiliul asociaţilor şi vorbiţi despre un subiect care este clar în beneficiul firmei, toată lumea ridică mâna sus şi spune «Da, e ok». În administraţia publică, din păcate, dacă ai un proiect şi este clar benefic pentru comunitate, de multe ori se întâmplă ca unii să nu ridice mâna sus, pentru că poate-l încurcă pe cel care vrea să-l facă. Asta e marea diferenţă – pe care am descoperit-o eu în doi ani – între privat şi administraţia publică. Însă cu persuasiune reuşim să-i convingem cu ajutorul presei, cu ajutorul dvs“.

2 Comments

 1. Asta este la Primarie e ceva mai complicat ca la taitei sau ca la Valiug. Chiar nu a stiut deloc cum merge treaba la stat inainte de candidatura?

  Problema este alta. Au trecut 2 ani de cand a fost ales si ce s-a construit in oras, ce a aparut nou?
  Un trotuar pe langa Barzava si cam…atat. Si multe, multe promisiuni, multe fanteziste si inutile. Sincer sa fiu ma asteptam la mai mult.

  Ca acuma nu vorbim de chestiile private gen WC-uri automate in parcuri, statia de incarcare masinute electrice ( adica a primariei) sau terasele care au invadat centrul orasului.

  Mai nenilor. mai uitati-va si voi cum e prin jur pe la Lugoj, Deva sau chiar Caransebes. 🙂

  Ex-Tinctor

 2. Primarul nostru doreste sa faca ceva pentru orasul Resita,dar vedem cu totii ca nu este lasat de clica mafiota din acest oras care este sustinuta de unii romani ce au profitat si pe vremea din inainte de 1989. Se spune ca un oras care este condus de un grup infractional devine falimentar in timp,a se vedea magazinele goale din oras ,mai ales in Govandar.

Adaugă comentariu