CARAŞ-SEVERIN – De la posibilitatea căderii telefoanelor, până la rămânerea fără curent, judeţul este pregătit să facă faţă provocărilor, iar acolo unde încă sunt ceva mici probleme, se va face să fie bine, promite prefectul Matei Lupu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a convocat o nouă şedinţă a comisiei tehnice judeţene pentru pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor pentru Preşedintele României, pentru a vedea care este stadiul pregătirilor, cât şi paşii următori. Cu acest prilej, reprezentanţii diferitelor instituţii implicate în proceduri au transmis asigurări, inclusiv despre existenţa unor soluţii de rezervă în caz de urgenţă. „Am intrat în linie dreaptă, suntem în program, în calendar, numărul de secţii este acelaşi – 365, sunt peste 390.000 de buletine de vot, deja au ajuns în judeţ, ne-a asigurat prefectul. Toate materialele sunt împărţite pe secţiile de votare. Suntem pregătiţi să desfăşurăm activitatea asta în condiţii bune. Am stabilit maşinile de transport, am stabilit persoanele care le însoţesc, urmează doar să aşteptăm ziua de vineri, când va pleca prima tură de buletine şi sâmbătă – a doua tură. Iar sâmbătă la ora 18.00, aştept confirmarea că au fost preluate de către preşedinţi şi sigilate secţiile de votare. Sigur că o să fie puţină agitaţie, dar noi considerăm că o să fie bine. Am trecut prin rânduri de alegeri şi n-au fost probleme, sigur n-o să fie nici acum. Dacă sunt, avem şi Planul B, cum spunea şi STS-ul. În situaţia în care nu funcţionează ceva, intervenim de urgenţă, pentru că oamenii sunt pregătiţi, instituţiile sunt pregătite pentru a face faţă provocărilor“.
Potrivit prefectului, suntem asiguraţi şi la capitolul alimentării cu energie: „De fiecare dată noi avem un grup electrogen, e vorba de Biroul Electoral Judeţean, unde asigurăm a doua sursă de energie, dacă se ia curentul – şi s-a întâmplat să se şi ia. Avem acest grup electrogen pentru a nu întrerupe preluarea voturilor. Şi Enel-ul îşi face datoria, aduce grupul, îl asigurăm, chiar şi paza e asigurată. Sper să nu avem probleme mari, dar trebuie să fim pregătiţi, se poate întâmpla orice. Se poate întâmpla să fie o defecţiune, un cod sau ceva, un vânt“.
Vizavi de câtă pază şi câţi poliţişti avem, Matei Lupu a mai precizat: „Am avut o discuţie cu dânşii, a fost o discuţie de genul că ei voiau – şi normal până la urmă – să întârziem împrăştierea buletinelor de vot, adică distribuirea să o facem doar sâmbătă. Traseul e destul de mare şi am stabilit ca şi data trecută să-l împărţim în două, o să facem o parte vineri, o parte sâmbătă, ca să nu mai avem probleme la distribuirea voturilor. Ştiţi cum e, până la urmă mai bine ţinem un om în plus 24 de ore, decât să ne trezim că sâmbătă la ora 18.00 nu închidem secţiile de votare, nu sunt preluate buletinele de către preşedinţi. Mai rău e să nu predăm decât să plătim un om în plus“.
Cele mai multe primării au fost de acord cu adoptarea unui program special, prelungit, pentru eliberarea cărţilor de identitate pentru ziua alegerilor şi pentru cea dinainte. Iar pentru cărăşeni, important este că toate cele 365 de secţii de votare cu care s-au obişnuit au rămas pe vechile locaţii. „Deja s-a sistat mutarea secţiilor de votare, am vorbit şi cu dl Amzoi de la Autoritatea Electorală Permanentă şi nu sunt modificări. Toate secţiile sunt clasicele care au fost până acum. Acelaşi număr, aceleaşi locaţii asigurate. Mai sunt şi mici probleme, că mai sunt unele unde sunt mai micuţe camerele, altele care trebuie să se gândească şi la încălzire, că şi asta e importantă. Toate aceste lucruri sunt normale şi vom face să fie bine“, a promis prefectul judeţului.
A.M.