Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Două comune din judeţ sunt cadastrate în proporţie de 100%: Berzovia şi Măureni. Ieri, 12.035 de proprietari de imobile din comuna Berzovia au primit noile cărţi funciare!

Potrivit unui recent comunicat de presă, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Caraș-Severin a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Berzovia. Astfel, proprietarii celor peste 12.000 de imobile primesc, începând cu data de 26 octombrie, noile extrase de carte funciară. Documentele sunt eliberate gratuit pentru cetățeni, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin OCPI Caraș-Severin. Noile cărți funciare ale celor 12.035 de imobile din comuna Berzovia au fost înmânate autorităților locale tot ieri. Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au vizat o suprafață de 11.882,0023 de hectare și au început în anul 2016.

„Berzovia este a doua unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Caraș-Severin, care a fost cadastrată integral. Până în prezent, aproape 58.000 de proprietăți din județ au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, dintre care circa 21.000 doar anul acesta. După cum știți, 21 de comune din județul nostru beneficiază de fonduri europene pentru înregistrarea tuturor proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Pentru 16 dintre acestea au fost semnate deja contractele pentru înregistrarea sistematică a imobilelor, iar pentru celelalte cinci a fost lansată o licitație în această vară și sunt în evaluare financiară și tehnică pe SEAP“, a punctat Rusalin Mureșan, directorul OCPI Caraș-Severin.

În prezent, din totalul de 77 de UAT-uri din județul Caraș-Severin, două sunt cadastrate în proporție de sută la sută (Măureni și Berzovia), iar în alte 59 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral, se mai arată în comunicatul OCPI Caraş-Severin.

JCS-N.M.