Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Vom afla răspunsul de la Prefectură, după finalizarea situaţiei privind stadiul implementării POR 2014-2020!

Având în vedere faptul că la 31 decembrie se închid finanţările prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Instituţia Prefectului a încercat să impulsioneze UAT-urile care aveau în derulare proiecte să cheltuiască, foarte rapid, cât mai mulţi bani din cei puşi la dispoziţie. A făcut-o, spune prefectul Ioan Dragomir, prin adrese şi intervenţii, iar după apariţia Ordonanţei 36, chiar prin transmiterea a patru îndrumări privind aplicarea prevederilor acesteia. „Unele UAT-uri probabil că erau supărate de insistenţa cu care îi rugam să urmărească cheltuirea, dacă se poate integrală, a fondurilor alocate pentru ciclul 2014-2020, care a fost prelungit până în 2023. Aşteptăm să se închidă, adică să se mai cheltuiască bani pe ultimele zile, cât se mai poate, şi vom prezenta o situaţie centralizată la nivelul judeţului cu proiectele care au fost etapizate şi care, deşi primarii se laudă sau se evidenţiază că au cheltuit mulţi bani şi că vor avea finanţare şi anul următor, trebuie să recunoaştem că afectează două cicluri de finanţare. Odată cel care se încheie şi nu au realizat cheltuirea banilor şi o dată ciclul următor, care putea fi mai eficient folosit, tot pentru dezvoltarea judeţului.“, a explicat Dragomir.

Datele în baza cărora s-a insistat sunt cele de la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, entitate care le va furniza, dealtfel, şi pe cele pentru statistica de final de an a Prefecturii. Potrivit unei situaţii publicate de ADR Vest în luna octombrie, numărul proiectelor din Caraş-Severin propuse pentru etapizare din Programul Regional Vest 2021-2027 era de 60, suma totală estimată a fi solicitată după 31.12.2023 fiind de circa 302 milioane de lei. Ca număr de proiecte etapizate, am fost pe locul 3 în regiune, clasamentul fiind deschis de Hunedoara (90 de proiecte – cca 552 mil. lei) şi de Timiş (74 – 226), în timp ce Arad figura pe locul 4, cu 28 de proiecte etapizate, cu o valoare estimată de 141 mil. de lei. Puţin probabil ca numărul proiectelor propuse pentru etapizare să se fi schimbat dramatic între timp, posibil fiind în schimb ca sumele să fi scăzut, totuşi, urmare a cheltuirii mai accelerate de fonduri, în ajun.

JCS-Walter Fleck