Caraş-Severin, Romania

SEMENIC – Municipalitatea reșițeană a scos la licitație, pe 190 de milioane de lei, proiectarea specializată, asistența tehnică și execuția lucrărilor aferente Dezvoltării Zonei Turistice Semenic. Criteriul de atribuire va fi cel mai bun raport calitate preț, iar ofertele vor fi deschise electronic, pe SICAP, precum într-o poveste cu iz de idilă, chiar de Ziua Îndrăgostiților, 14 februarie!

Potrivit PUZ-ului proiectului, au fost studiate trei variante, fiind aleasă cea mai bună, care cuprinde „două pârtii de schi cu punct de plecare comun, de sub Crucea de Brazi, de la altitudinea de 1.390 de metri; de aici tronsonul din stânga se interconectează cu pârtia Slalom Uriaș, urmează traseu comun cu aceasta, continuă apoi pe culmea Cracu Goznei, până la altitudinea de 900 de metri, unde se unește cu tronsonul drept și coboară până în zona stației inferioare a telegondolei, apoi spre Casa Baraj, unde virează la dreapta către punctul de sosire situat adiacent pe DJ 582. Cea de-a doua pârtie pornește din zona de plecare comună, urmează interfluviul dintre Gozna și Goznuța, având un traseu aproape paralel cu prima, până la altitudinea de circa 1.020 de metri, de unde traseul se îndreaptă spre vest, traversează pârâul Goznuța și se unește cu prima pârtie, în zona altitudinii de 900 de metri. De la confluență, traseul pârtiilor reunite continuă coborârea pe traseul descris anterior. Lungimea însumată a celor două pârtii este de 7.946 de metri, iar lățimea medie prevăzută este de circa 30 de metri“.

Instalația de transport pe cablu, telegondola, va fi realizată între cotele 650 și 1.380 metri, pornind de la DJ 582, până pe platoul Semenic, sub Crucea de Brazi, și va avea o lungime de 3.870 de metri. Iar instalația de zăpadă artificială include o captare de apă din zona de izvorâre a pârâului Gozna, la cota +1.305, și un lac de acumulare amplasat pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munților, la cota +1.370, la o distanță de vreo 250 de metri de la captarea din pârâul Gozna. Din lacul de acumulare, apa necesară lăncilor de zăpadă va fi distribuită gravitațional, pentru tronsoanele inferioare ale pârtiilor de schi, și prin pompare pentru cele situate la altitudine superioară.

Va mai fi amenajat un pod pietonal peste râul Gozna, care face legătura între zona de sosire a pârtiei și zona de îmbarcare a stației inferioare a telegondolei. Iar construcția anexă va cuprinde spații pentru grup sanitar, centru Salvamont cu punct de prim ajutor, centru de închiriere de materiale sportive, spațiu pentru vânzarea biletelor, spațiu administrativ, toate în vecinătatea stației de parcare a telegondolei și a DJ 582.

De asemenea, este prevăzut un garaj pentru mașinile de bătut zăpada, în zona de sosire a telegondolei, în stațiunea Semenic, respectiv în zona rezervată pentru servicii, în suprafață totală de 1.001 metri pătrați, construită din două corpuri.

Durata contractului este de 41 de luni, iar dincolo de cerințele speciale impuse ofertanților, am putut remarca înțelegerea anticipată a municipalității reșițene față de aceștia: „Obținerea Autorizației de Construcție revine în sarcina Autorității Contractante, prin urmare, orice prelungire rezultată de neîncadrarea în termenul estimat pentru obținerea Autorizației de Construcție, dă dreptul Contractantului pentru prelungirea corespunzătoare a duratei contractului“.  Valoarea totala a investiției a fost estimată la 190.453.055,68 lei.

JCS-A.M.

FOTO: Banatul Montan