Caraş-Severin, Romania

LĂPUȘNICU MARE – Reprezentanţii Parcului Naţional Cheile Nerei – Beușnița s-au întâlnit recent cu locuitorii comunei Lăpuşnicu Mare, infirmând zvonurile despre expropierea deținătorilor de terenuri aflate pe suprafața parcului naţional!

După Bozovici, de curând, a avut loc la Lăpuşnicu Mare, întâlnirea Administrației Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița și a partenerilor săi cu reprezentanții comunității locale. Principalul scop al acestei întâlniri a fost prezentarea proiectului de revizuire a actualului plan de management, de a asculta păsurile oamenilor, necesitățile, dar şi dorințele, susţin reprezentanţii parcului naţional. Însă, oamenii s-au alertat, pentru că au auzit diverse zvonuri, cum că li s-ar lua pământurile, aşa că s-au prezentat în număr mare la întâlnirea de la Casa de Cultură.

„Rolul nostru a fost acela de a-i informa pe cei prezenți despre proiectul de revizuire a actualului plan de management și de a culege de la ei necesitățile, speranțele și problemele pe care le au, în raport cu Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița. Am aflat, cu stupoare, că unele persoane au înțeles că parcul le va lua terenurile. I-am informat pe toți participanții și repetăm: Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa nu ia proprietatea nimănui! Acest tip de informații, precum și altele cum ar fi că oamenii nu au voie să se deplaseze pe terenurile lor, sunt false și vă rugăm să nu le dați crezare. Pentru a fi clar tuturor, planul de management al unei arii protejate precizează acţiunile de conservare necesare şi reglementează activităţile care se pot desfăşura pe teritoriul acesteia, nu expropriază deținătorii terenurilor aflate pe suprafața Parcului“, au ţinut să precizeze reprezentanţii parcului naţional.

Proiectul „Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes conservativ din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi ariile naturale de interes comunitar şi naţional suprapuse prin revizuirea planului de management integrat“ este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare, 2014-2020. Următoarea întâlnire organizată în cadrul acestui proiect va fi joi, 26 ianuarie, la Ciclova Română.

JCS-Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu