Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este vorba despre o suprafaţă de 12 hectare, în apropierea noului spital judeţean, în care se va contura o zonă relaxată, de linişte şi de conexiune între Oraşul Nou (Govândari), şi zona de mall, aqualand şi căile de accesibilitate pe mobilitate alternativă spre Oraşul Vechi! 

În zona Triaj se fac deja pregătiri pentru transpunerea în realitate a noului spital judeţean, acordul de asociere între municipalitate şi administraţia judeţeană fiind „legiferat“ zilele trecute, de cele două consilii. „Vorbim de un spital judeţean al cărui proiect îl demarăm în următoarele săptămâni, după validarea bugetului Reşiţei, în care avem o serie de paşi pe care trebuie să-i parcurgem şi pe care ni i-am asumat în acordul de asociere, a precizat Ioan Popa, primarul municipiului. Vorbim aici despre studiu de fezabilitate, despre un Plan de Urbanism Zonal, care vizează zona Triaj, unde Primăria Reşiţa deţine la ora asta circa 12 hectare de teren şi unde mai sunt încă circa 14 hectare de teren, deţinute într-o proporţie destul de semnificativă un investitor privat, celelalte fiind fragmentate între mai multe zone. Am început deja negocierile cu o parte din deţinătorii de teren de acolo în vederea unei înţelegeri de despăgubire sau de relocare a activităţilor lor“.

Pe cele 12 hectare de teren ce aparţin deja municipalităţii, „avem în vedere realizarea unui parc care va fi cam de şapte ori mai mare decât Centrul Civic, astfel încât zona respectivă să se contureze într-o zonă relaxată, de linişte şi de conexiune între Oraşul Nou, între Govândari, şi zona de mall, aqualand şi accesibilitate pe mobilitate alternativă spre Oraşul Vechi“, a detaliat edilul.

În ceea ce priveşte celelalte 14 hectare, „cam între 8 şi 9 hectare sunt ale firmei Crossi, vreo două hectare sunt cele legate de fierul vechi, cu care am avut discuţii să-i relocăm în zona fostei uzine cocsochimice, în apropierea haldei de zgură. Pentru că de acolo vor putea trece pe lângă halda de zgură şi intră direct în combinat fără să mai trebuiască să parcurgă tot oraşul cu camioanele astea cu fier vechi. Oricum, nu-i vom mai lăsa să traverseze oraşul după ce refacem infrastructura. Vom încerca să limităm la maxim traficul greu prin oraş“, promite Nelu Popa.

Potrivit acestuia, dacă nu se va cădea de acord cu toţi proprietarii, studiul de fezabilitate va permite municipalităţii să facă exproprieri pentru cauze de utilitate publică. „Sper să n-ajungem în situaţia asta, mărturiseşte primarul. Oricum, procedurile sunt extrem de simple şi ne avantajează legislaţia din acest punct de vedere. După care ne ducem la finanţator – proiectul îl estimăm la 150 de milioane de euro – şi vizăm mai multe posibilităţi de finanţare sau finanţări multiple pe acest proiect. O bună parte ţintim pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. În completare, luăm în calcul şi un parteneriat public-privat. Şi – de ce nu? – pentru finalizarea investiţiei putem să luăm în considerare şi un credit sindicalizat de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau Banca Mondială“.

În paralel, municipalitatea face studii vizavi de recent-anunţata reducere a 350 de paturi, noul spital urmând să aibă 500 de paturi, nu 850, câte are cel actual. „Nu vreau să intru în foarte multe detalii, dar la ora asta se analizează istoria demografiei din ultimii 50 de ani, istoria cazuisticii în judeţ, adică ce patologii sunt în judeţ, astfel încât să degajăm un caiet de sarcini pentru un studiu de fezabilitate“.

Întrebat dacă ecologizarea zonei de fier vechi de sub podul de la Intim va dura mult, edilul a dat un răspuns negativ categoric: „Combinatul Siderurgic din Reşiţa produce o mie de tone de oţel pe zi! Acolo, în depozitele respective, nu sunt mai mult de 5.000 de tone. Nici vorbă să fie mai mult! Deci tot fierul vechi de acolo l-ar consuma Romulus la TMK într-o săptămână. El arată urât, arată dizgraţios. Şi tocmai din acest considerent nu are ce să mai caute într-o zonă urbană în care avem trafic de cetăţeni. Adică trebuie dus într-o zonă industrială în care să nu ne impacteze din punct de vedere vizual“, a încheiat edilul.

JCS-A.M.