Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Bazele de date centralizate la instituţiile de profil din Bucureşti arată contradicţii.

O retrospectivă privind dinamica economică a firmelor din ţară, structurată pe judeţe, a fost făcută publică zilele trecute de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În ceea ce priveşte situaţia comparativă efectuată pe primele cinci luni ale acestui an raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, se observă o scădere destul de importantă, cu 23,43%, ceea ce înseamnă că anul acesta au apărut pe piaţa cărăşeană doar 487 de firme faţă de 636 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

O altă veste proastă se remarcă privind procentajul ce subliniază creşterea numărului de societăţi intrate în insolvenţă, 39,53%, mai exact, de la 86 în primele cinci luni din 2013 la 120 anul acesta. Şi cam atât despre veştile proaste, deoarece se constată creşteri la numărului profesioniştilor activi din punct de vedere juridic (cu 3,66%), ONRC precizând că în Caraş-Severin existau, la finalul lunii mai 2014 12.165 de firme în funcţiune. În creştere este şi numărul societăţilor cărăşene care, la înmatriculare, beneficiază de facilităţi legale oferite studenţilor (285 în total) sau a SRL-D (debutanţii în afaceri) – 88 la finalul lunii mai.

Veştile bune nu se opresc aici în condiţiile în care şi alte segmente ale evoluţiei economice arată benefic: suspendările de activitate s-au redus cu 24,76%, la fel dizolvările, cu 18,89%. Cel mai mic procent se înregistrează la radierile de firme, unde creşterea de 7,55% se traduce cifric prin faptul că anul acesta cu 25 de firme mai multe decât anul trecut au decis să părăsească piaţa economică a judeţului.

Flavius Rotariu