Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În judeţ au muncit legal, 12 străini cărora le-au fost eliberate actele necesare anul trecut. În cursul anului 2011, până la sfârşitul lunii noiembrie, Biroul pentru Imigrări Caraş-Severin a eliberat 12 autorizaţii de muncă străinilor.

Cei mai mulţi cetăţeni provin din state precum Nigeria, Camerun, Moldova, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Turcia, iar domeniile de activitate conform clasificaţiei ocupaţiilor din România (COR) pentru care au fost solicitate autorizaţiile de muncă sunt: sportiv (şase), tâmplar universal (doi), frizer, ospătar, brutar sau macaragiu.

Oficiul Român pentru Imigrări va elibera anul acesta 5.500 autorizaţii de muncă cetăţenilor străini care îndeplinesc condiţiile şi doresc să se încadreze sau să presteze muncă în România.

Astfel, tipurile şi numărul de autorizaţii de muncă ce pot fi acordate străinilor sunt următoarele: autorizaţii de muncă pentru lucrătorii permanenţi – 3.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii detaşaţi – 700, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii înalt calificaţi – 1.000, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii sezonieri – 100, autorizaţii de muncă nominale -100, autorizaţii de muncă pentru lucrătorii stagiari – 200, autorizaţii de muncă pentru sportivi – 300, autorizaţii de muncă pentru lucrători transfrontalieri – 100.

În situaţia în care numărul cererilor pentru eliberarea de autorizaţii de muncă este mai mare decât numărul stabilit, acesta poate fi suplimentat prin Hotărâre a Guvernului. Autorizaţia de muncă este documentul oficial care dă dreptul străinului, cetăţean al unui stat din afara Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, să desfăşoare activităţi lucrative în România. Solicitarea pentru eliberarea unei astfel de autorizaţii se adresează Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin de către angajator, persoană fizică sau juridică.

Flavius Rotariu

Adaugă comentariu