CARAŞ-SEVERIN – E singurul parametru înregistrat, după două luni, de staţia de monitorizare a calităţii aerului!
Creşterea moderată a concentraţiei de ozon într-o zonă montană, ţinând cont de condiţiile meteorologice ale ultimelor zile, nu reprezintă în sine ceva ieşit din comun. Poate fi, în schimb, considerat a fi un eveniment faptul că semnalările din perioada 22-25 mai provin de la staţia EM-2 de pe Semenic, care n-a mai dat vreun „semn de viaţă“ din 28 martie. Cum şi atunci a transmis doar valorile de ozon situate în intervalul 3 (moderat) de calitate (dintr-o plajă de 6), o presupunere rezonabilă ar fi că, din tot echipamentul, mai funcţionează doar alimentarea cu energie electrică şi modulul analizorului de ozon. Despre viteza vântului şi umiditatea relativă a aerului oricum ne putem edifica şi singuri, făcând apel la propriile simţuri şi unităţi de măsură.
Reluarea, din 11 mai, a transmisiilor despre particulele cu diametrul mai mic de 10 microni de la staţia CS-4 de la Buchin nu ar fi nici ea tocmai o ştire, dacă filtrul PM10 care lipsea în 27 aprilie nu ar fi fost înlocuit în mai puţin de două săptămâni. Puţin, dacă luăm în considerare că staţiile CS-3 şi CS-5, de la Moldova Nouă, sunt oprite din 5 octombrie 2022, respectiv 13 iulie 2022, iar orizontul repunerii lor în funcţiune e unul indefinit.
Dacă nu putem reţine nimic deosebit din sfera protecţiei mediului pe plan judeţean, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) ne pune în temă, prin vocea preşedintelui Laurențiu Alexandru Păștinaru, cu „creşterea spectaculoasă a numărului de proiecte și activități economice cu impact asupra mediului, în primele patru luni ale acestui an“. Potrivit acestuia, într-un top trei al clasărilor, atât în 2022, cât și în 2023, pe primul loc se află invariabil Capitala, cu cel mai mare număr de acte de reglementare emise. Pozițiile a doua și a treia ale topului se împart între Ilfov, Argeș, Timiș și Suceava. Despre Caraş-Severin, numai de bine: ozon moderat, aer curat!
JCS-Walter Fleck