Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru elevii singurului liceu din Reşiţa care oferă şi educaţie în limba germană, 14 mai a arătat diferit de restul zilelor de şcoală.

Sub genericul „Liceul Diaconovici-Tietz, o poartă deschisă către Europa“, elevii unităţii de învăţământ şi dascălii lor au organizat joi o serie de acţiuni, prin care s-a dorit marcarea Zilei Europei, sărbătorită în 9 mai, şi prezentarea ofertei educaţionale pentru viitorul an şcolar.

„Sigur, astăzi nu este 9 mai, dar liceul nostru are deschisă poarta către Europa în fiecare zi şi niciodată nu este târziu să marcăm un astfel de eveniment“, ne-a declarat prof. Boris Vatzulik, directorul Liceului Diaconovici-Tietz. Au fost organizate cu acest prilej mai multe ateliere de lucru, pornind de la cele 28 de state ale Uniunii Europene. Mai exact, fiecare clasă şi-a ales câte o ţară din spaţiul comunitar, pe care a încercat mai apoi să o reprezinte cât mai bine. De exemplu, unii elevi au prezentat tradiţiile şi obiceiurile acestor popoare, alţii au intrat în bucătărie unde au pregătit diverse preparate culinare pe care le-au vândut mai apoi colegilor pofticioşi.

Profesor de fizică, Boris Vatzulik a ales, în schimb, să le vorbească elevilor săi din clasele a XI-a despre descoperirea bosonului Higgs, aşa-numita particulă a lui Dumnezeu, care explică formarea Universului. Discuţiile şi vizionarea unui film pe această temă au avut loc de această dată sub cupola librăriei „Semn de carte“ din Reşiţa. „Am ales acest subiect pentru că mi-am propus ca aceşti elevi să poată să-şi pună întrebări despre procesele fundamentale din fizică. Şi, de ce nu, să încerce să găsească şi răspunsuri“, a precizat Vatzulik.

Zilei de joi nu i-a lipsit nimic căci a avut de toate, chiar şi vizitatori. Oaspeţii au fost de la şcolile gimnaziale din Reşiţa şi Lupac. De vineri, însă, elevii intră din nou în pâine. Pe unii îi aşteaptă tezele şi extemporalele, pe alţii examenele finale de an.