Caraş-Severin, Romania

VEST – Costume populare vechi sunt prezentate publicului în cadrul unei colaborări expoziționale!

În această perioadă, Complexul Muzeal Arad (CMA) găzduiește expoziția intitulată „Unitate și diversitate în costumul popular românesc”, organizată în colaborare cu muzeul din Caransebeș. Expoziția a fost vernisată anul trecut la Caransebeș și, până pe 4 februarie, ea este prezentată și publicului arădean. Pe viitor, CMA are în vedere constituirea unei expoziții etnografice permanente, colaborarea cu muzeul din Caransebeș reprezentând un pas important în vederea atingerii acestui obiectiv.

Muzeul din Caransebeș este prezent în expoziție cu bunuri culturale din patrimoniul propriu. Printre acestea, costume populare femeiești și bărbătești din arealul Banatului Montan, șube vechi de peste 100 de ani din Valea Almăjului, Valea Nerei, din subzonele etnografice ale culoarului Timiș – Cerna și din Valea Mureșului care, în trecut, a făcut parte din Banatul istoric. Motivele ornamentale caracteristice sunt cele florale și geometrice, paleta de culori fiind diversificată în funcție de persoana care purta costumul. De asemenea, sunt expuse costume populare din zonele etnografie specifice Văii Crișului și Văii Mureșului și șapte spăcele din zonele etnografice Crișana și Banat.

„Sunt convinsă de frumusețea și valoarea acestei prețioase comori a satului românesc. Banatul Montan stă mărturie asupra păstrării tradiției pe aceste meleaguri, iar arta noastră populară, manifestată sub toate aspectele ei, este oglinda în care se reflectă frumusețea satului românesc și sufletul omului. Cu ajutorul artei, putem să dezvoltăm și să cultivăm respectul pentru obiceiuri și tradiții populare. Mulțumesc pentru invitație domnului dr. Sorin Bulboacă, managerul Complexului Muzeal Arad, pentru că, prin această expoziție, tradiția Banatului Montan este prezentată pe Valea Mureșului!”, a spus Diana Țîrdea, directoarea muzeului din Caransebeș, prezentă la vernisajul de la Arad alături de Ana Șoșoi, specialist etnograf în cadrul muzeului din Caransebeș.

JCS-Ionel Ivașcu