Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Liderul Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol, le adresează guvernanților două propuneri pentru salvarea combinatului. Soluții pe care liderul sindical le consideră mai simple decât ar părea și pe care guvernanții le pot pune în practică fără să încalce obiectivele stabilite prin măsurile restrictive adoptate de UE!

Apostol îndeamnă guvernanții să țină cont că, încă din 3 martie, nici Dimitry Pumpyansky și nici alți cetățeni ruși nu mai dețin proprietatea asupra TMK. La data amintită, Pumpyansky a cesionat acțiunile unui grup de manageri ai TMK Steel din Cipru. Așadar, în 10 martie 2022, când Pumpyansky a fost nominalizat pe lista cu investitori ruși împotriva cărora se îndreaptă măsurile adoptate de UE, transferul de proprietate era deja înregistrat la Registrul Comerțului din Cipru. Conform legilor cipriote, cesionarea se face începând cu data înregistrării chiar dacă emiterea documentului care certifică schimbarea durează 30 zile. „În concluzie, TMK Artrom nu este sancționabilă decât dacă vreți în mod expres acest lucru. Personal vă cred în stare, știind că vă e mult mai ușor să executați decât să justificați, cu argumente logice, măsura de salvare a locurilor de muncă și reducere a victimelor războiului din Ucraina”, se adresează Apostol decidenților de la București, cărora le înaintează o a doua soluție.

Aceasta constă în emiterea unei legi prin care să se decidă ca beneficiile rezultate din activitatea economică a companiei, pe perioada de valabilitate a măsurilor restrictive, să fie reinvestite în achiziționarea de tehnologie de pe piața UE, cu scopul îmbunătățirii locurilor de muncă și atingerii obiectivelor stabilite prin European Green Deal. În acest fel, compania va continua să funcționeze, iar personalul va fi păstrat. Dacă se ajunge la decizii mai dure, care pot viza chiar naționalizarea, România va prelua o fabrică funcțională si foarte bine adaptată rigorilor economiei moderne. Iar dacă situația intră pe făgașul normal, compania nu va fi pusă în situația de a porni de la zero, ci va avea resurse umane necesare funcționării, tehnologie modernă din punct de vedere al procesului de producție și al protecției mediului. „Dacă nu vedeți niciuna dintre aceste posibilități, și niciunul din aceste avantaje, rezumându-vă doar la măsuri de genul ajutoare sociale, șomaj sau șomaj tehnic, vă spun cu sinceritate că nu vă pasă de România și de cetățenii acestei țări. Șomajul, de orice fel, rezultat ca urmare a închiderii capacităților de producție, va face aproape imposibilă reluarea activității după o perioadă mai mare de 9-12 luni”, a încheiat Apostol.

Până acum, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și cel al Muncii, Marius Budăi, au lansat ca soluție pentru angajați doar o ordonanță privind trecerea acestora în șomaj tehnic!

JCS-Ionel Ivașcu