Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Fiecare judeţ va avea, începând de azi, o linie gratuită pentru informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare.Anul şcolar 2011-2012 este anul schimbărilor în domeniul educaţiei. După ce la începutul primului semestru elevii au susţinut testele de evaluare iniţială, în săptămâna 2-6 aprilie din semestrul al II-lea, tinerii vor parcurge Programul „Şcoala altfel“.

De asemenea, începând cu luna septembrie a acestui an, Ministerul Educaţiei introduce clasa pregătitoare. Aceasta va fi obligatorie şi vor învăţa copiii care vor împlini vârsta de şase ani până în data de 31 august, sau, în cazuri speciale, cei care vor împlini această vârstă până la 31 decembrie 2012. După cum ne-a declarat insp. şc. gen. Adrian Doxan, în prezent peste 1.200 de copii nu sunt înscrişi la nici o formă de învăţământ, peşcolar sau primar, deşi au vârsta necesară.

„Prin această măsură încercăm să aducem aceşti copii la şcoală“. În clasa pregătitoare tinerii nu vor primi note sau calificative, ci vor învăţa să observe mediul înconjurător şi să interacţioneze cu ceilalţi copii, să deseneze, să cânte, vor învăţa numerele şi literele. Programele şcolare pentru copiii care vor intra la clasa pregătitoare sunt în ultima etapă de finalizare, iar părinţii vor fi informaţi cu multă atenţie asupra elementelor de programă importante în momentul înscrierii, care va avea loc, ca în alţi ani, în luna martie.

Conform metodologiei, sunt interzise testele sau examenele, atât la înscrierea la clasa pregătitoare, cât şi la înscrierea în clasa I. Cadrele didactice care vor preda la clasa pregătitoare vor fi formate începând cu luna mai. În săptămânile care urmează, părinţii vor primi materiale informative privind clasa pregătitoare şi un ghid cu tot ceea ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.

Sala de clasă din şcoală va fi adaptată vârstei copiilor, în aşa fel încât să permită învăţarea prin joc şi pregătirea pentru clasa I. Evaluarea se va face la sfârşitul anului şcolar sub forma unui raport scris întocmit de învăţător. Din acest raport părinţii vor putea afla care este gradul dezvoltării fizice şi psiho-intelectuale, a limbajului şi a comunicării, precum şi a dezvoltării capacităţilor de învăţare şi a atitudinilor faţă de învăţare ale copilului.

De asemenea, raportul va fi întocmit pe baza observării sistematice de către cadrul didactic a progresului elevului, pe tot parcursul anului şcolar. Rolul raportului este să stabilească priorităţile pentru copil în clasa I. Fiecare judeţ are, începând de ieri, o linie gratuită Telverde pentru informaţii referitoare la înscrierea în clasa pregătitoare şi în clasa I din anul şcolar 2012-2013. Numărul valabil pentru Caraş-Severin este 0 800 816 255.

Linia va fi deschisă de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.30. În acest interval, insp. şc. de spec. pt. înv. preşcolar, Ana Damian şi insp. şc. de spec. pt. înv. primar, Adriana Bonciu vor răspunde la întrebările pe care cei interesaţi le vor pune legat de clasa pregătitoare. Copiii vor merge la şcoala arondată străzii de domiciliu, iar înscrierea la altă şcoală decât cea arondată străzii se face în limita locurilor rămase libere.

„Părinţii trebuie să înţeleagă faptul că sunt obligaţi să-şi înscrie copiii la şcoală iar clasa pregătitoare face parte din ciclul primar. Deci şi această clasă este obligatorie“, a menţionat inspectorul general.

Lavinia Predescu