Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici au fost votate miercuri în Consiliul Județean (CJ). Nu fără emoții. Asta deoarece consilierul Ioan Crina a cerut clarificări privind proprietatea asupra terenului, respectiv procentul din valoarea investiției care va reprezenta dotările viitorului spital!

Concret, sesiunea de finanțare pe care proiectul urmează să fie depus va demara pe 10 iulie, însă 2.400 mp din terenul viitorului spital aparțin unui proprietar privat. Cum însă primarul Reșiței declara recent că vrea să obțină autorizația de construcție, Crina s-a arătat sceptic în privința reușitei acestui demers până pe 10 iulie. Prezent la ședință, city managerul Reșiței, Claudiu Kiss, a explicat că este nevoie de aprobarea studiului de fezabilitate pentru a putea demara procedura de expropriere și înscrierea în cartea funciară, pași care pot fi făcuți până pe 10 iulie. Apoi autorizația de construcție poate fi emisă în regim de urgență, dacă procedura de expropriere este demarată.

În privința dotărilor viitorului spital, Crina a sesizat faptul că, potrivit ghidului de finanțare, acestea nu pot depăși 40% din valoarea totală a investiției, care se ridică la 229 milioane de euro. După clarificarea situației prin analiza documentației supuse la vot, fosta opoziție a spus „da” unui studiu de fezabilitate care a primit deja „da”-ul de la Consiliul Local Reșița.

Deși proiectul a primit undă verde și de la aleșii județului, suspansul nu s-a terminat. Președintele CJ, Romeo Dunca, nu exclude posibilitatea ca argumentul invocat de Ioan Crina să fie unul real, chiar dacă celui mai vocal ales al noii majorități din CJ i s-a arătat pagina din studiul de fezabilitate care arată că dotările viitorului spital nu trec de 40% din valoarea investiției. „Am votat hotărârea în forma în care a venit. Ulterior, în caz că vor trebui unele modificări, ne vom întruni de urgență!”, a declarat Dunca după ședință.

Conform președintelui CJ, viitorul spital a primit o șansă mare în urma renunțării la contractele de anvelopare ale celor trei staționare ale actualului spital județean.„Dacă n-am fi renunțat, am fi căutat și acum de unde să punem cele 7 milioane de euro pe care nu le avem nici azi. Noul spital nu se făcea pentru că nimeni nu ne-ar fi dat dreptul să ne apucăm după ce am fi anvelopat trei staționare și am fi cheltuit 7 milioane de euro pe care oricum nu-i aveam!”, a mai precizat Dunca.

Întrebat despre noul spital județean, primarul Reșiței, Ioan Popa, a dezvăluit că spitalul se va face cu bani de la Ministerul Sănătății. Există și varianta finanțării din bani privați de către un fond de investiții din Anglia, care acordă credite pe perioade lungi și cu dobânzi mici, cu condiția de a face parte din managementul spitalului. „Actualul spital are 830 de paturi, cel nou va avea 530. Aici vom avea un avantaj important la punctaj, întrucât tendința la nivel național este reducerea numărului de paturi deoarece gradul de ocupare este unul scăzut, iar la Reșița este undeva la 40%. Dimensionarea personalului medical se face în funcție de numărul de paturi, iar noul spital e bine gândit.”, a concluzionat Popa precizând că, odată construit, spitalul va aparține tot CJ.

JCS-Ionel Ivașcu