Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Aleea de promenadă va porni din apropierea Muzeului de Locomotive cu Abur şi va urca până deasupra urbei.

Dacă povestea „semiramidelor“ din Poiana Golului a devenit istorie dinainte de a fi transpusă în realitate, iată că municipalitatea are alte planuri care să le ofere reşiţenilor posibilitatea de a admira oraşul de sus.

„Am semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării, ce vizează o investiţie nouă – un drum de legătură între zona Ateneu şi zona Parcului de Locomotive. Este vorba de o alee modernă, valoarea proiectului fiind de circa 800.000 de euro. În acest an, pentru a derula lucrările de investiţii sunt alocaţi mai puţini bani, 100.000 de lei, iar suma mare, cred că în întregime, va fi acordată anul viitor. Este vorba despre o alee de promenadă cu o singură bandă, de 3,5 metri lăţime. În situaţia în care avem intervenţii la pădure, ştiţi foarte bine că sunt arborete de răşinoase, iar pompierii n-au putut să intre acolo. În primul rând, se poate crea acces în caz de nevoie, şi în al doilea rând reşiţenii pot folosi drumul ca alee de promenadă, cu locuri de oprire, cu bănci ş.a.m.d. Sunt prevăzute şi câteva lucrări de artă, ziduri de sprijin, podeţe şi şanţuri de preluare a apelor. Există rampe de încrucişare, locuri de oprire şi cred eu că reşiţenii vor avea posibilitatea să-şi admire de sus oraşul, în linişte, aşa cum fac braşovenii şi alţii. Am promis în nenumărate rânduri lucrul ăsta, iată că se rezolvă o cerinţă poate potrivită pentru locuitorii Reşiţei, pe bani atraşi“, a declarat primarul Mihai Stepanescu.

Titiana Cătană, directorul tehnic al Primăriei Reşiţa, a explicat că va fi realizată o aşa-numită legătură rutieră ce va avea o lungime de 925 de metri, cu plecare din zona Triaj până la unitatea militară, cu o suprafaţă carosabilă asfaltată de 3,5 metri. Valoarea iniţiativei, potrivit studiului de fezabilitate, se ridică la aproximativ 800.000 de euro, însă valoarea exactă va fi stabilită în urma procedurilor de licitaţie. O localizare mai exactă asupra aleei a oferit-o primarul Mihai Stepanescu, acesta precizând: „Se pleacă de pe strada Ion Vidu, de la Curtea de Conturi, urcă în pădure şi ajunge la Direcţia Silvică, la Ateneu. Se face o legătură între cele două zone şi avem posibilitatea să intervenim dacă se impune acest lucru. Dacă sunt lemne rupte, avem posibilitatea să le extragem. Dar prioritate au cetăţenii care merg pe jos. Este o alee pietonală. Dar fondurile nu vin pentru o alee pietonală, ci pentru un drum cu o destinaţie de interes local“.