Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta cu toate că ar fi fost favorizată de condiţiile pandemice, de starea de urgenţă şi, implicit, de pierderea locurilor de muncă!

Ne-am fi aşteptat ca în acest an pandemic, în care foarte multe firme au dat faliment şi numeroşi antreprenori şi-au închis, rând pe rând, afacerile, concediindu-şi salariaţii, munca la negru să înflorească. Controalele efectuate însă de către inspectorii de muncă nu s-au concretizat cu mai multe sancţiuni, comparativ cu 2019, de pildă.

În primele nouă luni ale acestui an tulbure, din cele 979 controale efectuate de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin, 897 au avut ca tematică depistarea muncii declarate. În urma acestora au fost dispuse 1.369 măsuri, se arată în materialul prezentat de inspextorul şef Camelia-Luminiţa Schinteie, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social. Astfel, din totalul de 212 sancțiuni contravenționale, 27 au fost aplicate la 27 angajatori depistați că practică munca nedeclarată, fiind identificate 46 persoane (între care şapte femei și un tânăr sub 18 ani). Prin comparaţie, pe parcursul întregului an 2019 au fost depistaţi 32 de angajatori şi 58 de persoane (între care 20 femei şi un tânăr sub 18 ani), asta din totalul celor 1.327 controale vizând identificarea muncii nedeclarate.

Celor care au încălcat legislaţia sub acest aspect în 2020, li s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 860.000 lei, asta din totalul sancţiunilor pecuniare în valoare de 1.403.500 lei. Din totalul de 81 amenzi contravenționale aplicate în primele nouă luni, 24 au fost contestate, iar 46 au fost transmise pentru luare în debit la ANAF, în vederea executării silite. Doar 30,12 la sută din aceste amenzi au fost încasate, starea de urgenţă aducând prin măsurile guvernamentale şi amânarea sau eşalonarea acestor datorii.

Potrivit AJFP Caraş-Severin, din totalul amenzilor aplicate de către ITM Caraș-Severin în anul 2020 și transmise în vederea executării silite (în sumă de 351.300 lei), au fost încasate amenzi în sumă de 105.800 lei. În baza Protocolului de colaborare încheiat între Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Inspectoratul General pentru Imigrări-Biroul pentru Imigrări Caraș-Severin şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Caraş-Severin, la efectuarea controalelor, inspectorii de muncă au fost sprijiniţi de reprezentanţi ai acestor instituţii. De asemenea, au fost efectuate acțiuni de control la solicitarea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin.

JCS-Alexandra Gorghiu