Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – 25 de cupluri au apelat în 2011 la Biroul de Stare Civilă din cadrul Primăriei Caransebeş pentru procedura divorţului prin acordul părţilor, intrată în vigoare în prima zi a anului trecut.

Potrivit statisticilor, din cele 25 de cupluri, cinci au renunţat la divorţ şi s-au împăcat în termenul legal de 30 de zile, în timp ce pentru o altă pereche procedura a rămas în aşteptare.

Anul trecut, primul divorţ prin acordul părţilor a fost înregistrat la Primărie de abia la începutul lunii martie, iar ultimul în 15 noiembrie. În schimb, în 2012, un cuplu de gugulani a fost mai grăbit şi a depus încă din 3 ianuarie, la Biroul de Stare Civilă, o cerere de desfacere a căsătoriei de comun acord, însă va mai avea de aşteptat până în 2 februarie pentru ca ofiţerul de stare civilă să constate divorţul iar procedura să devină definitivă.

La Primăria Caransebeş, taxa specială pentru desfacerea căsătoriei a fost stabilită la 50 de lei, după ce conducerea municipalităţii a decis că este nevoie să aplice o taxă destul de consistentă, cu scopul de a descuraja divorţurile, însă, chiar şi aşa, taxa este mai mică decât cea de la birourile notariale.