Mocioalcă: Guvernul impune restricţii eventualilor contestatari! - Caon.ro

Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă la evenimente în aer liber pot participa 75.000 de spectatori, la proteste şi demonstraţii nu e voie decât cu cel mult 100 sau 500 de participanţi!

„PSD a depus, luni, la Curtea de Apel București o cerere în anulare împotriva prevederilor din Hotărârile de Guvern nr. 730/2021 și nr. 795/2021, prin care numărul participanților la mitingurile de protest sau orice alte demonstrații în aer liber este restrâns la 100, respectiv 500 de persoane, spune senatorul cărăşean Ion Mocioalcă. În cererea PSD se menționează faptul că, «dacă situația epidemiologică concretă permite relaxarea, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale cu participarea a cel mult 75.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, este disproporționată limitarea organizării de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanți de maximum 500 de persoane». Astfel, printre măsurile necesare prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, Guvernul României «include și restricții destinate celor care i-ar contesta activitatea politic㻓.

Oficialul crede că nu se poate justifica restrângerea dreptului la întrunire doar pentru că participarea la evenimentele culturale este condiţionată de vaccinare sau test PCR, atâta vreme cât, potrivit informațiilor oficiale, nu există date științifice cu privire la transmiterea/netransmiterea virusului de către persoanele vaccinate. În acest sens, chiar pe site-ul oficial al Guvernului României – vaccinare-covid.gov.ro – se menționează că „datele despre măsura în care o persoană vaccinată mai poate transmite virusul urmează a fi generate, colectate și analizate în perioada următoare“.

În afară de aceste argumente, în cererea în anulare depusă de PSD se face referire și la o serie de vicii de formă ale celor două hotărâri de guvern, cum ar fi lipsa unei evaluări de impact a măsurilor propuse, lipsa studiilor și analizelor științifice cu privire la efectele sociale și politice sau absența unei motivări detaliate care să respecte normele de tehnică legislativă.

JCS-A.M.

FOTO: Arhivă CAON