Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – 41 de beneficiari în 2022 ai serviciilor de asistență din partea centrului județean antidrog. Număr total din care 33 de bărbați și opt femei, respectiv 34 de persoane peste 18 ani și șapte beneficiari minori!

Ca nivel de studii, 37 urmează sau au absolvit studii gimnaziale și liceale, doar patru urmând sau absolvind studii superioare. În privința ocupației, vorbim despre 13 persoane angajate, 18 fără ocupație și zece elevi. Datele sunt cuprinse în raportul întocmit de Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Caraș-Severin. Subliniem că este vorba despre beneficiarii de servicii din partea CPECA, nu de totalul celor prinși în mrejele „prafurilor”. „31 dintre beneficiari au ca drog principal de consum canabis-marijuana, ceilalți zece consumând substanțe noi cu proprietăți psihoactive. 20 au fost în situația de policonsum, la substanțele amintite adăugând ecstasy, LSD, amfetamine, cocaină. Cauza consumului a fost reprezentată de carențele socio-emoționale în detrimentul statutului social”, se arată în raportul semnat de coordonatorul CPECA, Adelina Rus. Conform aceluiași raport, 22 de beneficiari au ajuns la CPECA dinspre DIICOT, zece prin serviciul Probațiune și nouă prin servicii de asistență socială.

Colaborarea dintre instituții este cheia luptei eficiente împotriva consumului de droguri. Scriem asta deoarece Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor județene, colectează lunar de la instituţiile spitaliceşti date referitoare la urgenţele medicale datorate consumului de substanţe psihoactive, respectiv date privind admiterea la tratament ca urmare a consumului de droguri. Astfel, în județ anul trecut au fost colectate, de la Urgențele Spitalului Județean Reșița, 33, respectiv șapte asemenea fișe. „Cel mai consumat drog de cei care au ajuns sa aibă nevoie de servicii medicale a fost marijuana, urmat de substanțe noi cu proprietăți psihoactive. Nu au fost cazuri cu diagnostic psihiatric sau au tratament psihiatric în derulare”, se mai arată în raportul semnat de coordonatorul CPECA.

Mai trebuie specificat că, în 2022 în județ, media de vârstă a beneficiarilor CPECA a variat între 13 și 30 de ani. ANA prezintă anual către organismele internaţionale de profil raportul naţional pe problematica consumului şi traficului de droguri. În acest sens, ANA elaborează şi transmite raportul amintit către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii, organism al Comisiei Europene. Sunt date care artă că uneori… moartea poate veni îmbrăcată în alb.

JCS-Ionel Ivașcu