Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Vorbim de foștii de acum administratori ai operatorului de salubritate și transport din Caransebeș, dar și de posibilii înlocuitori ai acestora. Demiteri care, cel puțin în cazul lui Minea, sunt surprinzătoare, ținând cont de faptul că aceasta era și consilier personal al primarului Felix Borcean, funcție pe care nu o mai deține de câteva zile!

Numirile „noilor” trebuiau aprobate de consilierii locali, astfel că dezbaterile nu aveau cum să lipsească. A început liberalul Vasile Rafa, care a cerut două proiecte separate pentru destituirea lui Minea și Cosma, „având în vedere că cei doi au fost numiți prin proiecte separate, nu la pachet”. „Să înțeleg că ai vrea să-l destitui numai pe unul”, a replicat primarul Borcean, răspunsul lui Rafa venind la fel de rapid: „Logic!”

Coleg de partid cu Minea la PMP, Aurel Păsat a întrebat (retoric?!) dacă prin demitere Minea poate fi despăgubit cu mai multe salarii, așa cum prevede contractul pe care l-a avut cu Transal Urbis. Mai mult, Păsat a vrut să afle motivele demiterii celor doi administratori. L-a lămurit Petru Schinteie (PSD), membru în AGA de la Transal Urbis. „Chiar dumneavoastră ne-ați spus că la Transal asociațiile nu plătesc cum trebuie gunoiul. Le-am atras atenția în iunie celor de la Transal să rezolve problema. Aflând apoi că încă se reeșalonau datorii, am atras atenția a se termina cu cheltuielile mari. Datoriile către Fisc au crescut, nu au scăzut. Am descoperit ore suplimentare plătite, în așa fel încât un șofer ducea acasă peste 5 mii, de la o societate cu datorii la fisc. Orele suplimentare erau 30 de mii în martie, au ajuns la 70 de mii prin proasta gestionare a muncii. Sunt suspiciuni și față de valorificarea selectivului”, au fost doar câteva din constatările economice ale lui Schinteie.

Dragoș Curelea (USR) s-a declarat sceptic în ceea ce privește redresarea financiară a operatorului de salubritate și transport. „Datoriile au crescut în ultimii doi ani, aș fi vrut să văd un plan de redresare. Eu nu văd nicio ieșire. Chiar dacă se mărește prețul la gunoi, nu se salvează. Colegii de la PNL au avut pe mână această companie și de acolo a pornit totul. Iar vinovații nu i-am găsit, am găsit că a plecat unu cu Iphone-ul. Retrageți proiectul să discutăm pe îndelete”, a cerut Curelea, decizie cu care edilul a fost de acord.

Borcean a spus totuși că „o societate care încasează bani din toate unghiurile nu are cum să nu se descurce dacă este gestionată corect”. Iar motivele care l-au făcut pe primar să-i demită pe cei doi administratori și să renunțe la serviciile lui Minea ca și consilier personal nu au fost puține. „Cel mai tare m-a deranjat că cei doi administratori nu s-au înțeles, au apărut bisericuțele, oamenii își luau salariile fără grija zilei de mâine. M-a deranjat prezența redusă a lui Minea la Transal și mai mult aici la primărie, i-am spus: <<Stați la Transal, nu e nevoie să stați mai mult aici la primărie>>. Alt reproș, conducerea demisă nu a inițiat nici un demers pentru a recupera prejudiciile produse de fost conducere, din perioada 2016-2020. Nu știu dacă dl Minea va da în judecată, dacă se va îndrepta împotriva Transal, ca să-l despăgubim conform acelui contract preluat și perpetuat, pentru că nu a fost demis fără motiv. Și aici aș putea aduce un reproș, că actuala conducere putea să renunțe la această clauză. Dl Minea era consilierul meu personal, m-a deranjat că mi-a ascuns niște lucruri, probabil că ar fi trebuit să mă anunțe că vreo 500 de oameni nu plătesc gunoiul, fiind foști sau actuali angajați, ne-am făcut de rușine aici într-o discuție cu asociațiile de proprietari, de la care am și aflat”, a spus primarul Borcean, admițând că s-a greșit cu numirea celor doi, Minea și Cozma.

Prezent în sală, la dezbateri, Mihai Minea a precizat că „accept decizia dlui primar, nu mă voi îndrepta împotriva Transal vizavi de sume sau alte… ci îmi voi apăra vârsta, tot ceea ce am făcut în această viață”. S-a discutat apoi de dotările societății, de modul cum se mătură orașul, de majorarea iminentă a tarifelor la gunoi, subiecte asupra cărora vom reveni.

O decizie în cazul Transal Urbis ar putea fi luată la începutul săptămânii viitoare, când aleșii locali se vor reuni din nou, special pe tema acestei societăți care aparține municipalității. Atunci este așteptat din partea noilor administratorilor propuși, Sorin Pușcaș și Silviu Neghină, un plan de redresare pentru operatorul de salubritate și transport public.

JCS-R.M.

FOTO: Arhivă Caon