Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Domeniul schiabil se vrea viitoare societate pe acțiuni gestionată de Primăria Reșița!

Conform primarului Ioan Popa, ținta Primăriei Reșița este de a transforma SRL-ul actual într-o societate pe acțiuni la care, ulterior, primăria să vină cu cele 23 de hectare de teren pe care le are în proprietate și astfel să ajungă să dețină cam 95% din viitoarele acțiuni. Orașul va câștiga între 3 și 5 milioane de euro anual din proiectul care ar putea genera în jur de 2.000 de locuri de muncă. „Acest proiect mare va trebui gestionat de o entitate publică și-atunci noi suntem cei mai îndrituiți să fim liderii acestei societăți, ca să nu riscăm să se întâmple ca pe Transalpina. Acolo beneficiar a fost comuna Voineasa care a scos la licitație pe la diverși privați care ba au luat, ba nu. Nu ne putem juca, noi ne propunem să gestionăm operațional proiectul”, a vorbit primarul în ultima ședință de consiliu local.

Pentru asta însă, conform unei hârtii primită de la Ministerul Economiei și Turismului, Primăria Reșița trebuie să fie proprietar pe tot arealul deoarece este proprietar al domeniului schiabil. În acest sens, s-a bătut deja palma cu CJ Caraș-Severin, care a acceptat să vândă partea sa din Schilift, primăria urmând să plătească eșalonat pe trei ani. Mai rămâne de achiziționat partea deținută de CJ Timiș.

Schilift SRL s-a înființat în 2007 de Consiliile Județene Caraș-Severin și Timiș și Primăria Văliug. Atunci, CJ Caraș-Severin a venit cu un schilift primit donație din Salzburg pe care l-a evaluat la o anumită valoare, CJ Timiș a finalizat montarea instalației de către Hidroconstrucția, iar Primăria Văliug a pus la dispoziție terenul pentru realizarea unei pârtii. De-atunci, CJ Timiș nu s-a mai implicat în niciun fel. Încă un argument pentru ca primăria să vrea să achiziționeze partea din Schilift deținută de CJ Timiș.

Toate aceste aspecte au fost supuse de primarul Popa atenției consilierilor locali. Aceștia au votat proiectul de hotărâre prin care primăria va cumpăra 74.588 părți sociale deținute de CJ Timiș la Schilift.

Primarul Reșiței a vorbit și despre fondurile alocate județului Caraș-Severin prin Programul Operațional Regional. Nu mai puțin de 28 de milioane de euro, aproape dublu cât județele Timiș, Arad sau Hunedoara. „Avem șansa că Semenicul și Crivaia sunt stațiuni de interes local și vom putea atrage în acest proiect cam 16 milioane de euro nerambursabili”, a încheiat Popa. Trebuie precizat că Primăria Reșița a efectuat deja lucrări la pârtiile de pe Semenic și în curând va începe să și încaseze primii bani din milioanele de euro așteptate în fiecare an.

JCS-Ionel Ivașcu