Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După doi ani de la obţinerea finanţării, forul universitar este gata să-l aleagă dintre trei firme.

La începutul acestei luni aţi putut citi câteva informaţii legate de unul dintre proiectele de vis ale Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, ce vizează extinderea şi modernizarea complexului cămin-cantină. Spunem „vis“ pentru că la data când a fost semnat contractul de finanţare, în 20 noiembrie 2012, Doina Frunzăverde, rectorul forului, spunea că între vise şi realitate se află un constructor. Ei, bine, acum, la aproape doi ani de la acea dată, se desfăşoară ultima etapă de evaluare a celor trei firme care au făcut oferte pentru realizarea lucrărilor, acestea estimându-se că vor debuta în luna octombrie.

Iniţiativa are un buget de 5,5 milioane de euro sau, mai exact, de 24,55 de milioane de lei. Din aceşti bani, 19,44 de milioane de lei reprezintă valoarea finanţării europene nerambursabile. Acest buget permite modernizarea, extinderea şi aducerea complexului la standardelor actuale.

Pe scurt, Campusul Universitar „Complex Eftimie Murgu“ va cuprinde spaţii cu biblioteci, zone în care tinerii îşi vor putea servi micul dejun şi cina, spălătorii şi uscătorii, dar şi spaţii de cazare moderne. Între actualul cămin, care va fi mansardat, şi partea superioară a cantinei, urmează să fie realizată o pasarelă. În afară de pasarelă, deasupra cantinei vor exista şi terase. Nu vor lipsi spaţiile de socializare sau apartamentele de tip Penthouse, care se vor îmbina cu mansarda.

Reprezentanţii universităţii reşiţene au precizat că se doreşte mai mult decât crearea unui spaţiu în care studentul să servească o masă, să înveţe şi să doarmă, tinerii urmând să aibă posibilitatea de a se implica în diferite activităţi specifice vârstei, care să reliefeze frumuseţea vieţii de student. Printre modificări se mai numără mărirea spaţiului de cazare, montarea unui lift de maximum şase persoane, fiecare etaj urmând să dispună de câte o sală de studiu. Vor fi amenajate trei săli ce vor purta numele unor universităţi partenere, care vor fi dotate cu materiale aduse de acolo, şi care vor găzdui digerite întâlniri. Vor mai exista un club studenţesc, o sală de fitness şi se vor putea practica jocuri de masă, inclusiv tenis. Cantina modernizată va permite servirea mai multor meniuri, peisajul urmând să fie completat cu alei şi zone plantate.

Potrivit proiectului, constructorul ar trebui să ducă toate aceste lucrări la bun sfârşit până cel târziu anul viitor, în 20 aprilie, însă ţinând cont de sezon şi de timpul scurt a fost avansat ca nou termen finele lui 2015.