Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Sunt cazuri în care angajatorul şi angajatul cad de acord să renunţe la încheierea unui contract. Peste o sută de persoane au fost depistate de către reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă din Caraș-Severin, pe primele nouă luni ale acestui an, în timp ce desfășurau activități fără forme legale de angajare.

„Au fost controlați 860 de angajatori, din care 54 de angajatori au fost depistați că practică munca fără forme legale. De asemenea, au fost depistate desfășurând activitate fără forme legale de angajare 101 persoane. Prin urmare, au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 840.000 de lei”, a precizat inspector Eugenia Mihăescu, din partea ITM Caraș-Severin. Aceasta a precizat că pentru doi angajatori au fost înaintate instituțiilor abilitate două plângeri penale, pentru faptul că aceştia au folosit în activitatea desfășurată mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, respectiv, șapte și 11 persoane. Valoarea amenzilor contravenționale aplicate pentru practicarea muncii fără forme legale, cei 840.000 de lei, reprezintă 76,2% din valoarea totală a amenzilor aplicate în domeniul relațiilor de muncă.

În urma controalelor efectuate s-a constatat că aspectele sub care se manifestă munca la negru se referă la înțelegerea dintre angajator și angajat, care prestează munca în lipsa unui contract individual, sau sustragerea angajatorului de la obligația de a înregistra în termen legal, în aplicația Revisal, a contractelor individuale de muncă încheiate cu angajații. Inspectorii ITM Caraș-Severin au dispus și o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate a angajatorilor care au primit la muncă persoane fără forme legale de angajare.