Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Este vorba despre cheltuielile impresionante suportate până acum de statul român pentru repatrierea fugarilor urmăriți internațional!

„Fugarii urmăriți internațional vor plăti cheltuielile pe care statul le-a făcut pentru aducerea lor în țară, potrivit unui proiect de lege adoptat de urgență. Doar anul trecut, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei, într-un total de 600 de cazuri“, subliniază deputatul liberal Jaro Marșalic. Este vorba despre un proiect al liberalilor, aprobat de Guvern, care va deveni lege odată ce va primi și girul Parlamentului.

Costurile pentru aducerea în țară a fiecărui fugar variază undeva între câteva mii și câteva zeci de mii de euro. Iar acest fenomen al fugarilor este în continuă creștere, de la an la an, chiar dacă autoritățile au constatat, în 2023, o primă scădere la acest capitol.

Dacă în 2020, urmărirea internațională a fost dispusă pentru 1.260 de persoane, în 2021 numărul celor vizați a crescut la 1.420, iar în 2022 – la 1.574. Prima scădere a fost înregistrată în 2023, când au fost 1.530 de persoane, pentru 586 dintre acestea fiind executate misiuni de aducere, cu cheltuieli procedurale de peste 10 milioane de lei, suportate de statul român.

Documentul prevede două posibilități de recuperare a cheltuielilor de la „fiii risipitori“ aduși cu forța acasă: prima, când fugarul se sustrage urmăririi penale sau judecății, caz în care cheltuielile vor fi stabilite de către instanța de executare, după regulile din Codul de procedură penală; a doua, când fugarul se sustrage executării pedepsei, având deja o condamnare definitivă în instanță, când cheltuielile se vor recupera prin acțiune civilă separată, a mai precizat deputatul cărășean.

JCS-T.K.