Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta spune liderul Gaidoş Group, omul care nu a făcut niciun pas înapoi în faţa complexităţii şi problemelor întâlnite la lucrarea care a schimbat faţa Reşiţei!

„Cine spune că a fost uşor, se înşeală. O suprafaţă imensă, o serie de probleme întâlnite, un proiect ce a trebuit respectat, o lucrare amplă şi complexă. Însă am dus-o la bun sfârşit. Sigur că vor fi şi reşiţeni nemulţumiţi sau cărora li se pare că centrul nu arată bine, însă le garantez că au unul dintre cele mai frumoase centre de municipiu şi una dintre cele mai temeinice lucrări executate vreodată în Reşiţa. Şi dacă mâine aş fi provocat din nou, aş lua-o de la capăt. Am avut multe lucrări în cei 25 de ani de activitate ai firmei mele, multe mari şi complexe, însă pot spune că Centrul civic al Reşiţei a fost poate cea mai mare provocare a vieţii mele din punct de vedere al complexităţii“, ne-a spus Marius Gaidoş, patronul Dirksen Group din Lugoj.

Cu o suprafaţă de aproximativ 25 de mii de metri pătraţi, lucrările au fost realizate printr-un proiect cu finanţare europeană de aproximativ 6 milioane de euro. Lucrările au presupus, pe lângă schimbarea dalelor și modernizarea sistemului de iluminat public, refacerea alveolelor de bănci și amenajarea unor spații de relaxare pentru locuitorii municipiului.

„Proiectul iniţial a fost 10 milioane de euro, din care 6 milioane piaţa şi 4 milioane cele şase străzi. În urma licitaţiei, s-a adjudecat undeva la 5 milioane piaţa şi la 3 milioane de euro cele şase străzi. Însă vorbim de 2,5 hectare. Dacă facem un calcul, pe metrul pătrat, pur şi simplu, grosso modo, 5 milioane împărţit la 2,5 hectare înseamnă 200 de euro metrul pătrat. Dar atenţie, acest metru pătrat nu cuprinde strict piatră şi manoperă. Cuprinde absolut toate lucrările care au fost făcute pe partea de apă, canal, electric, peisagistică, bănci, stâlpi de iluminat, copaci plantaţi zilele trecute, locuri de joacă şi alte obiective. Licitaţiile s-au făcut pe sistemul electronic de achiziţii publice, au fost trei ofertanţi, s-au analizat ofertele tehnice, financiare, din trei, doi s-au dus până în oferta financiară, şi comisia de validare a ales preţul cel mai mic dintre cele două oferte. Evident că în caietele de sarcini au fost condiţii foarte clar stabilite despre duritate, despre dimensiuni, despre absolut toate detaliile care, dacă n-ar fi fost sau n-ar fi respectate, fiţi convinşi că ADR-ul este un verificator foarte dur, de care nu treci în cazul în care lucrurile nu sunt conform caietului de sarcini din proiectare“, a spus primarul Reşiţei, Nelu Popa. Cât despre cine a dat banii, „98% este finanţare de la Bruxelles, 2% este contribuţia oraşului, asta trebuie ştiut, a subliniat primarul.

Iar despre colaborarea cu Primăria Reşiţa, Marius Gaidoş ne-a spus: „Am lucrat cu o echipă de profesionişti care chiar ştiu ce au de făcut. Cât despre primarul Reşiţei, eu nu îl laud, nu am de ce, vreau doar să vă spun însă că Reşiţa are noroc că îl are pe Nelu Popa cu toate ideile şi viziunile lui“.

JCS-N.C.