Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deocamdată, Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa poate rezolva cazurile de COVID-19, inclusiv pe cele care au nevoie de îngrijiri speciale la ATI!

În condiţiile în care secţia ATI are în total 27 de locuri, celelalte sunt rezervate pentru pacienţii cu alte patologii. În momentul în care toate locurile de la ATI, care sunt rezervate pacienţilor COVID-19, sunt ocupate, dar mai sunt pacienți care necesită intubare, aceştia sunt direcționați spre Caransebeș, cel mai apropiat spital de Reșița. Dacă nici la Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş nu mai sunt locuri la ATI, cazurile sunt preluate de alte secţii ATI din ţară.

„Centrul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, explică managerul SJUR, Alina Stancovici, are o machetă, astfel încât la orice oră se ştie cine are paturi libere la ATI. Noi nu putem să facem secţia ATI în totalitate COVID-19, pentru că fără anestezie şi terapie intensivă nu pot funcţiona nici celelalte secţii. De aceea suntem obligaţi să avem locuri la ATI şi pentru pacienţii non-COVID-19. Fiindcă au început şcolile şi au început să se îmbolnăvească şi copiii, am luat în calcul faptul că noi nu avem ATI pediatric, iar dacă un copil necesită intubare, până la momentul transferului la Timişoara, unde este spital de copii, noi suntem obligaţi să acordăm primul ajutor, chiar dacă ATI-iştii noştri nu sunt pediatri. La nevoie, acest loc poate fi ocupat și de un adult depistat pozitiv la COVID-19“.

Managerul SJUR a specificat că, inclusiv la Reşiţa, au fost preluate cazuri la ATI din alte judeţe: „Este o fluctuaţie teribilă a cifrelor, atât pe locurile unde internăm pozitivii, la Staţionarul III, la fel şi pe locurile de la Staţionarul II şi la ATI. În orice moment, un pacient intubat pe ATI poate deceda, iar în timp ce eu vorbesc cu dumneavoastră, locul poate fi deja declarat liber. Pe de altă parte, noi dăm cifrele, dar până se centralizează la nivelul judeţului iar se modifică. Raportările se fac la o anumită oră, deci cifrele se pot schimba în timp ce noi vorbim la telefon. Oamenii trebuie să înţeleagă mai ales că un pat de ATI nu este acelaşi lucru cu patul de la Infecţioase. Patul de ATI nu înseamnă doar scheletul metalic şi salteaua, presupune dotarea lui cu aparatura specifică, adică monitorul, ventilatorul, aparatul de intubare, altfel, patul de ATI fără aparatură este egal cu zero“.

Această fluctuaţie a cifrelor este cât se poate de reală, asta trebuie să înţelegă şi cititorii noştri, că într-adevăr, în timp ce noi publicăm raportările comunicate de DSP, cineva află că i-a murit o cunoştinţă sau o rudă şi se duce vestea că iar s-au dat cifre greşite. Situaţia la nivel global e gravă, la fel în ţară se înregistrează zilnic record după record la toate capitolele COVID-19, cazuri noi, decese ş.a, motiv pentru care oamenii sunt îngrijoraţi să nu se ajungă la un colaps în sistemul sanitar, iar Caraş-Severinul nu face excepţie.  Deocamdată, judeţul nu a ajuns să aibă un grad maxim de ocupare a locurilor COVID-19 sau să fie în imposibilitatea de a rezolva cazurile grave de la ATI, inclusiv prin transfer.

JCS-Alexandra Gorghiu