Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Cazul femeii care a decedat în urmă cu mai bine de două săptămâni la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, fără ca medicii să afle cauza decesului, nu rămâne fără urmări. Patru din medicii spitalului, printre care și președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, s-au ales cu plângeri la Parchet și la Direcția Județeană de Sănătate Publică pentru modul cum au gestionat în spital cazul femeii.

Malpraxisul reprezintă eroarea profesională săvârșită în exercitarea actului medical generatoare de prejudicii asupra pacientului. „Există o plângere de care am luat cunoștință, despre un potențial caz de malpraxis la Caransebeș. Am notificat membrii Comisiei județene de malpraxis și se va dispune întrunirea acesteia pentru analizarea cazului“, ne-a declarat dr. Dragoș Luca, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin.

Normele în vigoare impun o anumită procedură pentru sesizarea comisiei respective, care se întrunește la solicitarea petentului. Comisia de malpraxis funcționează pe lângă DSP și are în componență reprezentanții asociațiilor profesionale – medici dentiști, specialiști, farmaciștii, asistenții etc -, iar președintele acesteia este dr. Radu Albotă, directorul adjunct al DSP.

„Există un grup al experților, la nivel național, pe discipline, aceștia fiind nominalizați prin ordin de ministru. În opinia mea, acel grup nu este actualizat. În decursul timpului, comisia a solicitat analizarea câte unui caz de către expert. Or, potrivit normelor în vigoare, respectivul expert nu trebuie să se afle în conflict de interese cu cazul analizat. Atunci a trebuit să se recurgă la experți din alte județe și aceia, deși figurau pe lista națională, invocau diferite motive, printre care «sunt înainte de pensie, nu vreau să mă mai implic» sau alte lucruri subiective. Nicio entitate nu îi poate obliga să răspundă solicitării. Mai există un impediment: potrivit legii, deplasarea, rapoartele și alte costuri sunt suportate de către petent, care poate considera că se împovărează prea mult. E un demers destul de greoi“, a adăugat dr. Luca.

Autoritățile din domeniu susțin că, la început, „a fost înghesuială mare“ la înscrierea în corpul experților, însă acum aceștia refuză din start să fie incluși, chiar și în Comisie. Cu toate acestea, deși refuză să se implice, medicii nu sunt de acord cu medierea în cazurile de malpraxis. Inițial, comisia de profil s-a înființat din ideea de a se face dreptate, adică pacientul să rămână în centrul sistemului.

„Din punctul meu de vedere, s-a dat o lege imperfectă de la început, din dorința de a se da o lege nouă. E un act birocratic, greoi și mulți nu îl înțeleg. Acesta trebuie să țină pasul cu realitățile din teren. Chiar dacă dai o decizie de malpraxis – pentru că așa e speța – te lovești de contestații în instanță și se lungește decizia prea mult. Or, pacientul nu dispune întotdeauna de acest timp. Instituția malpraxisului trebuie să existe, dar funcțională și mai rapidă. În prezent, un asemenea caz poate dura ani de zile“, a mai explicat directorul DSP Caraș-Severin.

Vă reamintim că singurul caz din Caraș-Severin în care comisia de profil a dat verdict de malpraxis este și în prezent pe rolul instanței, la mai bine patru ani de la eveniment și la doi ani de la decizia comisiei.