CARAȘ-SEVERIN – Se caută proiectant și executant pentru ranforsarea tronsonului DJ586 cuprins între capătul haldinei și Crucea Fierului!
Direcția de Drumuri Județene a anunțat, săptămâna trecută, intenția de achiziție a serviciilor de „proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului precum și execuția de lucrări pentru obiectivul de investiții «Ranforsare DJ 586, Ocna de Fier – Intersecție DJ 581»“. Ofertele pentru contractul de circa 11 milioane de lei, din fonduri bugetare asigurate de Consiliul Județean, sunt așteptate până luni, 12 mai.
Conform Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI) aprobate de anul trecut de CJ înainte de Crăciun, „drumul este într-o stare tehnică necorespunzătoare, impropriu pentru desfășurarea circulației rutiere în condiții de siguranță și confort“, în condițiile în care „dispozitivele de scurgere și evacuare a apelor sunt fie degradate, fie insuficiente, fie lipsesc cu desăvârșire“, iar „podețele existente sunt colmatate, cu coronamente degradate sau care lipsesc“.
În realitate, parcurgerea tronsonului de 6,15 km dintre capătul haldinei Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Lupac (foto) și Crucea Fierului (punct din care pornește DJ586 spre Dognecea) reprezintă o experiență off-road de neegalat și, mai ales, de neratat având în vedere că, iată, zilele îi sunt numărate! Un traseu cu adevărat pitoresc care poate fi parcurs pe vreme uscată în circa 40 de minute, dar total nerecomandat pe timp ploios cu un autoturism de oraș! De altfel nici tronsonul până la intrarea în Ocna de Fier nu e tocmai de lepădat din punct de vedere al emoțiilor pe care le provoacă întâlnirea cu autovehiculele care circulă din sens opus!
Dintre variantele propuse, CJ a optat pentru soluția de ranforsare a structurii utilizând: 4 cm beton asfaltic BA16; 6 cm beton asfaltic BAD22,4; 15 cm strat din piatră spartă; 30 cm strat inferior de fundație din balast 0-63 mm; 10 cm adaos de material (piatră spartă) pentru reprofilare; scarificarea pietruirii existente; un suplimentar de 40 cm piatră spartă pentru casete și acostamente pietruite de 25 cm. Dacă există o estimare a costurilor (11.085.610,83 lei), despre durata lucrărilor vom afla mai multe după atribuirea și semnarea contractului, al cărui formular menționează doar că acesta „intră în vigoare la data semnării de către ultima parte și este valabil până la îndeplinirea integrală și corespunzătoare a obligațiilor de către ambele părți“.
Am mai reținut, din DALI, că „dezvoltarea zonei depinde de realizarea acestei investiții“ și că „după executarea lucrărilor, se vor crea condiții civilizate de trai“! Tradus în termeni practici, pentru a ajunge din centrul Reșiței în cel al Dognecei, cu ocol prin Bocșa, trebuie să parcurgem vreo 36 km, în timp ce ocolind haldina, parcurgem doar 22 km. La fel, pentru a ajunge la Ocna de Fier, putem ajunge acum mai repede prin Bocșa, deși avem de parcurs 26 km, în timp ce mai romantic o putem face peste deal, scurtând totodată drumul la circa 18 km.
JCS-Walter Fleck