Caraş-Severin, Romania

FÂRLIUG – Agricultura e baza pentru familia lui Ion Pălean din Fârliug, dar e tot mai greu de la an la an. Pentru că atunci când face socoteala între cât a muncit și cât a câștigat, agricultura dă cu virgulă și parcă nu rentează. Cu toate acestea, merge înainte și invită cumpărătorii la masa lui din Piața Reșița Nord, unde aduce legume proaspete în fiecare zi!

La țară e multă muncă, iar câștigurile prea mici pentru ca agricultura să mai fie de viitor. Am înțeles din dialogul cu legumicultorul care a investit mult pentru a cumpăra aproape 25 de hectare de teren și a ridica două solarii pe lângă casă. Pentru că „prețurile ne-au dat în cap”, în proprie exprimare. La masa din piață e prezentă soția, pentru că cineva din familie trebuie să se ocupe aproape exclusiv de asta. Ion Pălean se-mparte între munca la câmp și cea de paznic la pădure, băiatul îl ajută în perioadele când îi permite munca de șofer pe tir, iar mezina familiei, elevă la liceu la Reșița, pune și ea umărul când vine acasă la sfârșit de săptămână. Cum însă câștigurile i-au dezamăgit pe toți, fiica cea mare a luat drumul străinătății alături de ginere, băiatul n-are de gând să trăiască doar din agricultură, iar mezina vrea să învețe carte.

„La noi e o vorbă: «Omul sfințește pământul și pe om Dumnezeu». Agricultura e baza noastră cât mai avem sănătate să muncim. Când nu, ne retragem și gata. Păcat de agricultura românească, dar asta e!”, spune legumicultorul. Când trăiau părinții, a avut și animale, dar a tot redus până a rămas doar cu cele din ogradă, pentru că nici n-are cu cine munci și nici să muncești degeaba nu se merită. Pe mare parte din teren pune grâu și porumb, pe altă parte lasă fânețe și mai dă și consătenilor crescători de animale, căci pământul ajunge pârloagă dacă-l lași doi-trei ani. Legume cultivă atât pe lângă casă, cât și la câmp, de unde scoate două-trei recolte, în funcție de vreme. Ține grădină și solarii pentru că și-a făcut clienți la piață, iar, anul acesta, varza s-a vândut bine, chiar dacă n-a avut prețul pe care l-ar fi vrut.

„Oamenii se uită la legume și ne spun că nu știu cum să-și împartă pensia. E dureros și pentru cumpărători, și pentru vânzători, însă încerc să vin mereu cu legume proaspete. Noi îi așteptăm în continuare cu ceea ce avem. Le dorim sănătate, să se bucure cu ceea ce au și îi așteptăm la piață!”, încheie Ion Pălean.

JCS-Ionel Ivașcu