Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Este mesajul pe care directorul Bibliotecii Naționale a României, Adrian Cioroianu, l-a adresat tinerilor cu ocazia prezenței sale la Reșița, prezență prilejuită de aniversarea a 70 de ani de lectură și bibliotecă publică!

Pentru finaliștii ediției de anul acesta a concursului „Bătălia cărților”, momentul a reprezentat un bun prilej de a păstra o amintire alături de cunoscutul om de cultură. Cuvintele sale însă se adresează tuturor celor care sunt viitorul României.

Puțini tineri mai sunt convinși de asta. De aceea trebuie să le fie redată încrederea.
Pentru că altfel, devalorizând cartea, școala și educația, vom fi obligați să construim închisori, tăind de la educație va trebui să dăm la sistemul penitenciar. O spune directorul Bibliotecii Naționale (BN), arătându-și reticența în fața ideii că tinerii citesc mai puțin decât generațiile dinaintea lor. Tinerii ar putea citi la fel de mult, doar că citesc altceva. Poate situația nu e similară la nivelul cunoașterii dar, la nivel de informație, generațiile de astăzi sunt mai informate decât părinții sau bunicii lor. De aceea, a acuza tinerii că nu citesc cărți în biblioteci ar putea fi un semn al limitelor noastre, ei putând fi mai dezbărați de spațialitatea lecturii.

„Cresc cererile pentru acces liber la informație, oamenii vor să acceseze publicații digitalizate. Pentru noi rămâne deziderat și prioritate, căci e normal ca cerințele cititorilor să meargă în această direcție. Biblioteca trebuie gândită ca pentru anul 2050. Schimbându-se cititorii și forma în care cartea ajunge la noi, bibliotecile devin mult mai importante decât credem. Dacă nu le vom transforma în noduri de rețele culturale, vom pierde tânăra generație. E important să atragem tinerii să vadă că biblioteca e și altceva decât un loc unde praful se depune pe cărți. Bibliotecile sunt mult mai vii de atât, de aceea să devină locuri unde ei să vină și dacă vor să picteze sau să facă o trupă de muzică”, a spus Cioroianu, pornind de la afirmația lui Gheorghe Jurma că vor dăinui cărțile indiferent de forma în care vor exista.

Unii acuză tinerii pentru că pleacă ori pentru că sunt docili și se duc la multinaționale. Directorul BN însă consideră că tinerilor trebuie să li se explice că nu numai banii contează. Tinerii vor să câștige bani pentru că discursul societății este despre bani, dar dacă s-ar discuta mai mult despre cultură, tinerii ar vrea mai multă cultură. „Peste zeci de ani vor conduce țara copiii de-acum și sperăm c-o vor conduce mai bine decât noi. Dar o vor conduce după cum îi pregătim noi acum. Pentru asta trebuie să le spunem că lectura nu e un moft, ci un câștig pe viață și să le dăm senzația că dacă ai carte, ai parte”, și-a încheiat Cioroianu mesajul pentru tineri.

JCS-Ionel Ivașcu