Caraş-Severin, Romania

EZERIŞ – Zonă calamitată în urma ploilor din iunie 2020, comuna Ezeriş se reface după distrugerile provocate de inundaţii!

Atât la Ezeriş, cât şi la Soceni, ploile torenţiale de astă-vară au scos Tăul din matcă, provocând serioase pagube, localnicii mai în vârstă făcându-şi cruce, fiindcă de zeci de ani nu au mai avut asemenea ploi.

Guvernul a scos bani din fondul de intervenţii pentru localităţile afectate, însă costurile sunt mult mari, astfel că primăriile sunt nevoite să aloce din bugetele proprii bani pentru a finanţa în totalitate lucrările necesare: „La ora actuală se lucrează la consolidarea malurilor unui pârâu care a distrus acostamentele pe două străzi în Ezeriş, spune primarul Ioan Rusu. Se refac aceste acostamente prin montarea de gabioane de piatră, pe o lungime de 70 de metri. De asemenea, la două podeţe se lucrează la refacerea acelor gabioane şi la stabilizarea fundului albiei acestui pârâu. În proporţie de 90 la sută, în cursul anului aproape că e inexistent acest pârâu, însă la ploi torenţiale iese din matcă şi atunci face ravagii. Lucrările sunt executate de către o firmă de la Lugoj, care a câştigat licitaţia, iar banii au venit, o parte, prin hotărâre de la Guvern, am primit 128.000 lei, iar o parte din bugetul local, am aproximat la 200.000, dar această estimare e făcută fără să ştim încă ce buget vom avea. Sperăm că vom avea un buget rezonabil ca să putem finanţa lucrările în totalitate, dacă nu, finanţăm o parte anul ăsta şi o parte anul viitor, deoarece contractul este făcut multianual. Am avut distrugeri în urma calamităţilor de anul trecut la Ezeriş, unde se lucrează acum, dar mai avem şi la Soceni, unde s-a prăbuşit o porţiune de 50 de metri dintr-o stradă agricolă. Facem cât putem, cât ne ţine finanţarea“.

JCS-Alexandra Gorghiu