Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – …însă șeful AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, dă asigurări că rezolvarea problemei este una dintre prioritățile societății. Scriem asta ca urmare a disconfortului apărut în cursul zilei de 2 noiembrie din cauza unei pene de curent!

În prezent, Hidroelectrica execută lucrări de mentenanță la polderul Zervești, ceea ce implică golirea lacului de acumulare. Lucrări apreciate pozitiv de Filipescu întrucât nu s-a mai făcut asta de 20 de ani. Pentru ca localnicii să aibă apă pe perioada lucrărilor, AquaCaraș a cumpărat o pompă cu 15.000 de euro care extrage apă din râul Sebeș, încheind un protocol cu Hidroelectrica, conform căruia obligația de a asigura funcționarea instalației revine Hidroelectrica. „După pana de curent de miercuri, pompa trebuia repornită de Hidroelectrica. Însă n-au pornit-o, iar oamenii noștri de la uzina de apă n-au sesizat asta. Au continuat să furnizeze apă până s-a diminuat stocul și presiunea apei a scăzut. În principiu, sunt probleme de furnizare a apei, nu de operare”, ne-a declarat șeful AquaCaraș. La fața locului s-au deplasat două echipe de la Reșița, care au constatat că, atunci când s-a oprit curentul, unul dintre furtunele aflate în apă s-a deteriorat din cauză că au fost forțate la aspirație. „L-am înlocuit și am vorbit cu Hidroelectrica să facă o automatizare pentru că situația se poate repeta oricând”, a mai spus Filipescu.

Pentru a preîntâmpina situații precum cea de azi, Filipescu a discutat cu cei de la ISU, care dispun de două pompe de mărimea celei folosite la Caransebeș, precum și la Prefectură, despre posibilitatea ca ISU să pună la dispoziția AquaCaraș una dintre cele două pompe din dotare pentru a fi de rezervă la Caransebeș. „Nu poți risca să lași un municipiu fără apă”, afirmă directorul AquaCaraș, motiv pentru care a făcut și adrese scrise pentru pompa rezervă, la fel ca și municipalitatea din Caransebeș.

Filipescu ne-a vorbit și despre cele șapte contracte pe care societatea le-a reziliat cu Hidroconstrucția. Acestea sunt executate în procent de peste 80% și de finalizarea lor se va ocupa AquaCaraș, întrucât există o ordonanță de guvern care permite operatorului de apă și canal să preia lucrări aflate în acest stadiu. La fel se va întâmpla cu toate contractele executate peste 80% la care constructorii nu mai lucrează. AquaCaraș le va rezilia și le va finaliza. Filipescu a mai precizat că alte două contracte au fost adjudecate luna trecută, ordinul de începere a lucrărilor urmând să fie emis mâine. „Am discutat cu constructorii și am stabilit să finalizăm noua uzina de apă de la Caransebeș. Mâine ne vedem la fața locului. Pentru AquaCaraș, cel mai important obiectiv este apa la Caransebeș”, a încheiat Filipescu.

JCS-Ionel Ivașcu