Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta le-a cerut primarul Felix Borcean aleșilor locali de la PNL și USR Plus, care au propus amendamente la buget, unele chiar aprobate. Edilul e de părere că e bine când consilierii vin cu amendamente, doar că acestea trebuie gândite din timp, pentru a nu da peste cap modul în care conducerea municipalității a gândit bugetul pe 2021!

Iar timpul a fost sau nu de partea aleșilor locali, depinde doar pe cine întrebi. Dacă e să ne luăm după Dragoș Curelea (USR Plus) și Alin Purdescu (PNL), timpul pentru studierea și eventuale amendamente la buget a fost unul foarte scurt. „Ne-ați chemat la o consultare pe buget cu două zile înainte și mi-ai pus bugetul în față, <<spune amendamentele, Dragoș>>. Nu putem să aducem amendamente în 5 minute”, a fost reproșul lui Curelea pentru primarul Borcean.

Edilul i-a replicat că a avut destul timp pentru a veni cu propuneri, mai ales că e consilier local de jumătate de an: „Când faceți un amendament, că o să mai faceți, faceți-l ca lumea, nu numai spuneți așa… La bugetul acesta se lucrează din decembrie și acum veniți cu amendamente, dar nu aveți cunoștință de absolut nimic de ce este în spatele unui amendament, dacă nu știi că pentru o pistă trebuie PUZ, pentru o renovare nu te duci și pui mîine schela, nu este așa simplu, faceți harcea-parcea bugetul”.

Soluția pentru ca astfel de situații să nu mai apară ar fi, în opinia edilului, ca aleșii locali să gândească din timp ce ar vrea să intre într-un viitor buget, să vină cu propunerile și să fie discutate înainte pentru a se vedea ce se poate face și ce nu. „Dragoș Curelea a avut timp să studieze foarte bine bugetul, este de mai bine de șase luni consilier local, trebuia proiectele pe care și le dorea să vină anterior la mine, <<uite, acesta este biblioraftul, domn primar, asta ne-am dori noi>>. Grupul PNL, la fel, <<asta ne-am dori noi>>, și celelalte grupuri la fel, le puneam pe masă, ce putem să facem, facem asta, nu le puteam face, trebuia să argumentăm, noi suntem locul în care se adună, primarul propune un buget, ei îl amendează. Amendamentele acestea însă ne deranjează în momentul în care intri într-o ședință, aștepți și stai cu nervii întinși la maxim dacă va merge sau nu. De aceea e bine să detensionăm situația aceasta anterior ședinței, pentru că și cetățenii se uită la noi și văd cum ne certăm, dar văd și lipsa de pregătire a unora în domeniul respectiv”, a concluzionat primarul Felix Borcean.

JCS-R.M.