Caraş-Severin, Romania

Duminica trecută, sute de etnici germani, veniţi din mai toate colţurile Banatului Montan au fost părtaşi la un nou Kirchweih. În straie de sărbătoare, punându-şi din nou portul popular tradiţional german din această parte de ţară, tinere şi tineri au purtat pe umărul lor bradul, simbolul eternităţii comunităţii, l-au ridicat în piaţa centrală a localităţii, au dansat în jurul acestuia, iar apoi, frumos încolonaţi, au mers la biserică, nucleul principal al sărbătorii.

În anul 1787 a fost ridicată aici prima biserică romano-catolică. În locul ei, în anul 1872, a fost apoi ridicată actuala clădire, în stil neogotic, un loc sacru care îşi primeşte de fiecare dată credincioşii, fie la bucurii, cum a fost cea de duminica trecută, fie la durere, aşa cum este de fapt viaţa însăşi, cu urcuşurile şi coborâşurile ei…

Trei preoţi romano-catolici (părintele din Anina, Martin Jäger, cel din Oraviţa, Virgil Fechetă, şi cel din Ciacova, Gheorghe Kobor) au concelebrat Sfânta Liturghie de mulţumire pentru acest sfânt lăcaş, iar corul bisericesc a intonat imnuri de slavă către Atotputernic, pentru ca el să ocrotească şi pe mai departe această localitate.

Formaţiile de dansuri populare germane din localitate, din Reşiţa („Enzian“) şi din Oraviţa şi-au etalat mai apoi dansurile specifice unei astfel de sărbători, alături de cele două fanfare prezente: cea din localitate precum şi „Pro Amiciţia“ din Timişoara.

Sărbătoarea a continuat seara cu tradiţionalul Bal al Kirchweih-ului. Germanii din Banatul Montan n-au fost singuri la această mare sărbătoare: a sosit pentru a fi alături de ei şi o delegaţie oficială a Landului Stiria din Austria, de unde au venit, începând cu 1773, primii colonişti. Şeful delegaţiei a fost deputatul Mag. Christopher Drexler, preşedintele clubului Partidului Popular din Stiria din cadrul Parlamentului Stiriei din Graz.

Alături de primarul oraşului Anina, Gheorghe Neicu, de viceprimarul urbei, Nicolae Radu, şi de preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla, oaspeţii au putut lua la cunoştinţă problemele actuale ale Aninei, propunîndu-şi să revină cât de curând posibil în aceste locuri, pentru a găsi modalităţi de ajutorare în vederea dezvoltării economico-sociale a zonei.

Kirchweih-ul tradiţional din Steierdorf a fost şi de data aceasta organizat sub îndrumarea preşedintei Forumului German din localitate, Henriette Bacizan, şi a secretarului organizaţiei, Dani Vlad.