Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Jurnal de Caraş-Severin a ajuns astăzi pentru cea de-a 7.000-a oară în casele cititorilor săi.

Nu vrem să vi se pară banal dacă spunem că este mult şi să numeri până la 7.000, dar adevărul este că cifra este impresionantă. Pentru noi, cei care muncim astăzi aici, ediţia de azi a cotidianului Jurnal de Caraş-Severin este o realizare. Pentru înaintaşii noştri, cu siguranţă este o mândrie că le-am dus munca şi ideile mai departe. Când faci istoria clipei, înoţi prin vremuri. Uneori, în momentele dificile, am fost sub ele, dar am fost şi peste vremuri, mereu în slujba Măriei sale, cititorul. Am căutat zilnic să scriem despre oameni, fapte şi întâmplări, şi ne-am câştigat respectul celor care ne citesc. Jurnalismul civic este un ghid al nostru, iar pentru acest fapt Fundaţia Vest pentru Jurnalism Regional şi Euroregional ne-a etichetat drept „singurul ziar din Vestul ţării, poate chiar din România, care mai practică jurnalismul civic“.

Nu ne-am erijat nicicând în mari cunoscători ai realităţilor, dar nici nu ne-am dat deoparte în a evidenţia probleme urâte, nereguli sau abuzuri. Am păstrat echidistanţa şi principiul „audiatur et altera pars”, ascultarea tuturor părţilor implicate. Cu răbdare, am explicat tuturor celor care ne-au văzut ca pe o ultimă spreanţă că nu suntem instanţă de judecată şi că mai mult decât a supune atenţiei problemele fiecăruia nu putem face.

Nu am uitat în sertare rugăminţile cititorilor ci ne-am aplecat, în măsura posibilităţii, asupra a tot ce ni s-a scris.

Nu am ridicat baricade în favoarea vreunui partid politic ci ne-am păstrat obiectivitatea, am dat părerile părţilor implicate în diverse conflicte şi am procedat corect. Sigur, au fost, sunt şi vor fi oameni supăraţi pe noi. Ne-am asumat greşelile şi am apreciat criticile. Ne-am bucurat alături de fiecare elev olimpic, am fost bucuroşi pentru fiecare mulţumire ce ni s-a adus, am fost trişti pentru fiecare problemă care ni s-a prezentat şi pentru fiecare om pe care nu ne-a stat în putinţă să îl ajutăm, am reuşit să facem lumină în hăţişurile multor lucruri neînţelese.

Nu ne-am substituit în judecători, procurori, poliţişti sau medici, ci le-am respectat munca, evidenţiind neregulile şi lăudând reuşitele, oglindind acţiunile ce au adus linişte comunităţii cărăşene. Nu am scormonit în sufletele şi intimitatea oamenilor, nu am distrus cariere, familii sau vieţi. Ne-am păstrat ţinuta care ne-a adus şi ne-a menţinut aprecierea cititorilor. Chiar dacă nu am reuşit pe cât am fi dorit să fim pe placul tuturor, întotdeauna am încercat. Cuvântul scris este o unealtă care poate distruge sau poate construi. Noi, cei din echipa acestui ziar, am ales să construim, să arătăm că paharele nu sunt doar pe jumătate goale, ci şi jumătate pline.

Am ales să sculptăm în fiecare zi Caraş-Severinul în istoria clipei. Şi am ales corect. Vouă, celor care ne citiţi, ne apreciaţi, ne criticaţi, celor care colaboraţi cu noi, vă mulţumim!

Nina Curiţa

frunzaverde

Timpul şi Jurnal de Caraş-Severin au fost după 1990 una din conştiinţele bănăţenilor de munte, una din conştiinţele Banatului etern european şi românesc. Nu întâmplător, pentru că lui, ziarului nostru, i s-au dedicat oameni şi condeie care au aparţinut sufleteşte, spiritual şi obiectiv acestei lumi a Banatului Montan. Întru românism şi întru mulţi ani, Jurnal de Caraş-Severin!

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin


vela

Jurnal de Caraş-Severin este o îmbinare între jurnalul intim din adolescenţă pe care-l ţii doar pentru tine şi jurnalul de bord al unei corăbii care cuprinde toate valurile şi furtunile vieţii, dar şi zilele însorite în care zâmbeşti zărind ţărmul. Dincolo de toate acestea…dacă mai adăugăm tinereţea, profesionalismul şi devotamentul celor care-l concep şi realizează, el va rămâne mereu o stare de spirit care ne va aminti şi peste ani că presa poate cladi într-o societate care se canibalizează mereu. La mulţi ani binecuvântaţi!

Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş


hurduzeu

Jurnal de Caraş-Severin este una dintre publicaţiile de referinţă din mass-media cărăşeană, o adevărată voce a cetăţenilor. La ceas aniversar, vă doresc să vă ghidaţi şi pe viitor după principiile care fac diferenţa în presa de calitate: echidistanţă, transparenţă, profesionalism, corectitudine. În numele instituţiei pe care o reprezint, urez jurnaliştilor publicaţiei Jurnal de Caraş-Severin să rămână mereu neobosiţi în misiunea de a ne ţine permanent informaţi şi împreună să evoluăm spre o societate mai bună. Succes în activitate şi cât mai multe apariţii!

 Silviu Hurduzeu, prefectul judeţului Caraş-Severin


stepanescu

7.000 este o cifră impresionantă. Mă bucur că aţi ajuns aici. Felicit întreaga echipă, rămâneţi mereu imparţiali şi mult succes în continuare!

Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa


doina-frunzaverde
Cu ocazia acestui frumos moment aniversar, comunitatea academică reşiţeană, promotoare a transparenţei depline şi a libertăţii de exprimare, doreşte să-şi afirme aprecierea şi susţinerea sa pentru echipa de profesionişti ai Jurnalului de Caraş-Severin. Datorită lor, de-a lungul a 7.000 de ediţii, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa s-a numărat printre prezenţele permanente ale ziarului, astfel încât evenimentele importante din viaţa instituţiei au putut fi cunoscute de către publicul larg. La mulţi ani cotidianului nostru şi felicitări celor ce slujesc în paginile sale, cu pricepere şi bună-credinţă, nobila meserie de jurnalist!

prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde, rectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa


 

mocioalca

O mână de ziarişti competenţi au reuşit să salveze presa scrisă din Caraş-Severin. Mi-aş dori să existe concurenţă în presa scrisă, la fel ca şi în politică, dar din fericire mă bucur că nu apelez decât la acest colectiv pentru a ne mediatiza evenimentele şi acţiunile. Felicitări sincere pentru felul în care reflectaţi realitatea din Caraş-Severin şi să ne auzim la ediţia cu numărul 10.000!

Ion Mocioalcă, deputat, preşedintele PSD Caraş-Severin


 

stolojescu

Vă felicit şi apreciez pentru tot ceea ce faceţi în presa din judeţul Caraş-Severin, aţi dovedit că sunteţi ziarul cărăşenilor de pretudindeni şi nu numai, continuând în acest fel puteţi face istorie. Este un succes al celor care au înfiinţat acest ziar, al celor care l-au condus şi îl conduc, al celor care au muncit şi muncesc pentru a-l duce mai departe. Apreciez profesionalismul, obiectivitatea şi modul de abordare a subiectelor promovate în cadrul fiecărei apariţii. La ceas aniversar, doresc să transmit un gând bun tuturor celor care fac posibilă apariţia editorială „Jurnal de Caraş-Severin”. La mulţi ani „Jurnal de Caraş-Severin” !

dr. Grigore Stolojescu, director al Institutului de Studii pentru Ordine Publică


 

romulus-ioan

Felicitări, mister 7.000! La multe apariţii Jurnal de Caraş-Severin. Felicitări tuturor celor care fac posibilă apariţia cotidianului judeţului. Prin Timp să ajungi Jurnal nu e uşor, dar mai greu este să menţii Jurnalul în Timp. La mulţi ani!

Romulus Ioan, director al TMK Reşiţa


avram-viorel

Permiteţi-mi să adresez sincere felicitări întregii echipe redacţionale a Jurnal de Caraş-Severin, care a depus eforturi pentru realizarea unui ziar de înaltă ţinută ajuns, iată, la ediţia cu numărul şapte mii. Apreciez rolul pe care îl aveţi în viaţa editorială cărăşană, acela de informare obiectivă a cetăţenilor. Avem un ţel comun, acela de a fi în slujba dreptăţii sociale şi apărării legilor statului. Vă mulţumesc pentru buna colaborare existentă între noi şi îmi exprim speranţa că ea va continua şi în viitor.

Avram Viorel, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin


secasan

Ziarul nu transmite doar o ştire, o informaţie, un fragment de viaţă… ci transmite, de multe ori, o stare sufletească. Pentru mine şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Jurnal de Caraş-Severin a fost de cele mai multe ori un prieten. Cifra 7.000 arată că ziarul are notorietate şi un grad ridicat de obiectivitate. La mai multe ediţii!

dr. Dumitru Secăşan, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa


nicula

Celebrarea celor 7.000 de ediţii este, totodată, şi un eveniment important pentru comunitate – adevăratul câştigător al acestui eveniment. Sunteţi sursa principală de informaţie şi pentru noi, cei din administraţie, şi pentru ceilalţi reprezentanţi ai consumatorilor de informaţie. Or, se ştie că acest lucru înseamnă putere şi valoarea celor 7.000 de ediţii care au ajuns în faţa ochilor cărăşenilor arată adevărata putere pe care Jurnal de Caraş-Severin şi cetăţenii o au.

Tudoriţa Nicula, preşedintele director general Casa judeţeană de Asigurări de Sănătate


episcop

Ediţia cu numărul 7.000 a cotidianului „Jurnal de Caraş-Severin“ ne aduce bucuria şi nădejdea că presa în Caraş-Severin, prin acest ziar, respiră un aer limpede de coerenţă, informaţie articulată şi utilă pentru toţi cititorii. La această comuniune ne alăturăm şi noi cu un gând de binecuvântare şi rugăciuni de bine către Dumnezeu. Cu preţuire statornică!

PSS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului


vastag

Mă bucur foarte mult că am posibilitatea să scriu aceste rânduri, să mă adresez cititorilor celui mai consecvent cotidian al județului, din ultimii ani. Și sunt mulți. Pentru că sincer, și eu m-am regăsit ca sportiv, și ca antrenor în paginile acestuia. Jurnal de Caraș-Severin a fost permanent o poartă deschisă pentru mine, ajutându-mă în momente mai delicate. Dar, nu numai eu am beneficiat de sprijin. Pentru că a fost alături de toată lumea sportivă, atât la bine, cât mai ales la greu. Ne-am bucurat cu toții susținerea morală, atât de necesară performanței. Felicitări tuturor celor care trudesc pentru ca oamenii, opinia publică să fie informată la timp, și mai ales corect ! Iar faptul că a ajuns la ediția 7000 dovedește că nu am exagerat cu nimic. Am întărit purul adevăr, care nu poate fi contestat de nimeni. Încă o dată felicitări Jurnal de Caraș-Severin, și mult succes în continuare!

Francisc Vaștag, vicepreședinte F.R. de Box


gafu

Este o realizare pentru o publicaţie să aniverseze, în zilele noastre, ediţia cu numărul 7000. Pentru noi, cei din acest judeţ, Jurnal de Caraş-Severin a reprezentat şi reprezintă un factor de echilibru, un mijloc de stabilitate pentru cititori, un paznic al democraţiei vizavi de comportamentul politicienilor şi reprezentanţilor instituţiilor statului. Toate acestea ascunse sub un condei fin, elegant şi echilibrat, dovedit de-a lungul anilor. La mulţi ani!

Cristian Gâfu, avocat, în primul rând cititor fidel al JCS


stanescu

Ediţia 7.000 simbolizează muncă asiduă şi confirmarea unor eforturi. Sper să vă menţineţi pe acelaşi trend ascendent, oglindind, ca şi până acum, doar lucruri corecte, concrete şi verificate. Cei de la Jurnal de Caraş-Severin sunt, în primul rând oameni, şi nu în ultimul, profesionişti. De aceea sunt sigur că acest cotidian al cărăşenilor va avea, precum îi doresc, viaţă lungă şi succes.

Ştefan Stănescu, director DSR


tigla

Pentru generații întregi de jurnaliști ai Banatului Montan, ziarul tipărit în diferitele fazeale existenței sale începând cu secolul al XIX-lea, în diferitele limbi vorbite aici, a însemnat o adevărată stare sufletească a timpului și spațiului respectiv. Astăzi, singurul cotidian scris al Banatului Montan, „Jurnal de Caraș-Severin”,încearcă să ducă mai departe această moștenire…Acum, la apariția celui de al 7.000-lea număr, mă consider bucuros de a fi prieten șicolaborator al ziarului, care mă informează și mă face părtaș la realitatea „Heimat”-ului meu,Banatul Montan. Mai mult, ca bibliotecar, ziarul reprezintă pentru mine informația de care numă pot lipsi, este liantul meu cu prezentul, dar și document pentru trecut.Fie ca perseverența jurnaliștilor reșițeni să-mi ofere posibilitatea ca și pe viitor să le fiu alături și să pot scrie un mesaj și cu prilejul celei de-a 10.000-a apariție peste ani și ani…Ad multos annos „Jurnal de Caraș-Severin”!

Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin


rolf-maruhn

Stimate doamne si stimaţi domni ai redacţiei Jurnal de Caraş-Severin. Cu ocazia celei de-a 7.000 apariţii a ziarului dumneavoastră doresc să vă transmit caldele mele felicitări. 7.000 înseamna ca aţi însoţit jurnalistic – cu succes – deja la scurt timp de la Revoluţie şi aţi documentat zilnic una din perioadele cele mai importante ale istoriei României: drumul spre democraţie şi spre statutul de membru al Uniunii Europene. Este o performanţă de care cu siguranţă puteţi fi mândri! În acest sens doresc să vă urez dumneavoastră şi ziarului dumneavoastră toate cele bune şi pe viitor.

Rolf Maruhn, Consulul Republicii Federale Germania