Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ziua de azi nu este suficient să scrii o carte, dacă nu ajunge la cei cărora se adresează“, a precizat Laurenţiu Ovidiu Roşu, autorul cărții.

Rezultatul unui demers ştiinţific deosebit de important al şefului Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, Laurenţiu Ovidiu Roşu, s-a materializat într-un volum de o valoare incontestabilă, lansat în sala de şedinţe a Palatului Administrativ. Lansat de Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ Caraş-Severin şi Consiliul Judeţean, volumul documentar „Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război“ a adunat laolată oameni de cultură şi cititor pasionaţi din municipiul Reşiţa. La evenimentul de lansare, alături de autor şi conducerea celor două instituţii organizatoare, Clara Maria Constantin şi Silviu Hurduzeu, a participat şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Matei Lupu.

Volumul a fost prezentat de criticul literar Ada D. Cruceanu. După cum aprecia istoricul Vasile Dudaş, „redactat după norme ştiinţifice acceptate în lumea academică şi susţinut de un bogat aparat critic, volumul se impune ca o contribuţie ştiinţifică valoroasă, utilă tuturor celor preocupaţi să cunoască pierderile umane în anii Primului Război Mondial, în localităţile care compuneau odinioară spaţiul fostului Regiment de Graniţă Româno Bănăţean nr. 13 din Caransebeş“.

rosu2

Domnul Roşu evocă jertfa soldaţilor proveniţi din Regimentul 13 care îşi avea sediul în Caransebeş şi în a cărei componenţă intrau fii de ţărani din judeţul Caraş-Severin. Este vorba despre soldaţi, sacrificiul lor în Primul Război Mondial, cei care au făcut posibil actul de la 1918. Domnul Roşu, directorul Arhivelor, extrage cu măiestrie din documentele îngălbenite de vreme şi reuşeşte în această carte, cu fotografii, cu frânturi, cu scrisori de pe front să evoce acele vremuri deosebit de tragice. Această carte, împreună cu cea a domnului Zaberca trebuie să fie suport pentru orele de istorie, pentru că sacrificiul strămoşilor noştri proveniţi din această zonă nu trebuie uitat. Felicit autorul pentru adevărata lecţie de istorie pe care ne-o predă în paginile cărţii «Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război», pentru eforturile depuse în realizarea acestei teme de cercetare şi pentru pasiunea pe care o nutreşte pentru istoria Banatului Montan“, a precizat Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Volumul documentar Comunitatea de Avere din Caransebeş şi evidenţa jertfelor bănăţene din Marele Război“, de Laurenţiu Ovidiu Roşu, este un proiect editorial al Bibliotecii Judeţene Paul Iorgovici Caraş-Severin, finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul programului de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial.