CARAȘ-SEVERIN – Doi consilieri județeni din barca liberală au susținut în văzul lumii interesele PSD în ședința forului cărășean, dând încă o palmă cetățenilor care i-au ales și dezvoltării turismului!
Chiar dacă la nivel declarativ consilierul Ioan Crina (PSD) spunea că opoziția nu este împotriva dezvoltării turismului, că și ei vor să se facă, votul i-a contrazis cuvintele de mai multe ori în cadrul ședinței. În plus, în barca PSD&Co s-au urcat, fără acte, consilierii PNL Viorel Bașag și Bogdan Miloș, păstrați de liberali de teamă că li s-a terminat lista pentru județ și nu mai au pe cine pune în loc. Ei, bine, dacă ar fi fost excluși, votul lor n-ar fi putut îngroșa ponderea opoziției, care a dobândit majoritatea, fără s-o obțină prin votul cărășenilor. La ședință au participat și prefectul județului, Ioan Dragomir, și subprefectul Cristian Gâfu, primarul Reșiței, Ioan Popa, secretarul de stat Flavius Nedelcea și Ionuț Popovici, șeful Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
De remarcat nemulțumirea consilierului Lucian Voina (PMP) vizavi de panoul rușinii făcut de Romeo Dunca, președintele CJ, „și prostii de doi bani“. „Dar ați văzut că a funcționat! Ați venit azi!“, a fost replica șefului județului.
După 4 ceasuri de dezbateri, aleșii județului au demonstrat că alianțele funcționează bine doar la televizor, că în realitate consensul este inexistent, inclusiv acolo unde vorbim de interesul județului.
Startul problemelor a fost remarcat de secretarul general al județului care a afirmat: „Acum începe greul!“. „Ce greu? Romsilva“, completa Dunca, după care a supus dezbaterii deja eternul proiect pentru drumul forestier Poiana Mărului-Muntele Mic, care să faciliteze accesul în a doua zonă turistică de interes național din județ, după Băile Herculane.
Drumul, preluat de fapt de județ, cu unanimitate de voturi, necesita ceva corecții prin hotărâre de consiliu, însă opoziția a respins ulterior inițiativa pe motiv că și așa județul are destule drumuri de care nu se poate ocupa, nu ne-ar mai trebui unul în plus, care ar atrage costuri de întreținere, deszăpezire etc. Dunca a explicat că nici până astăzi drumul respectiv nu a beneficiat de lucrări de întreținere, iar despre deszăpezire nu a fost niciodată vorba. În plus, pentru obținerea de finanțări pentru drumurile pe care județul le are de zeci de ani se fac demersuri ani de zile, iar acest drum va avea același curs: „Vă rog frumos să nu omorâți această șansă de a avea un început! Să facem un DALI și să căutăm o sursă de finanțare!“
„Consider o atitudine malițioasă a nu vota proiectele de hotărâre privind dezvoltarea turistică a județului Caraș!“, a intervenit liberalul Șerban Vuia. După care au intervenit contre între primarul de la Oțelu Roșu și șeful județului, discuția devenind un trio cu ajutorul mereu absentei (dar acum prezentei) Ionela Kovacs, care a sugerat că se poate ajunge de la Oțelu Roșu pe Muntele Mic și prin Caransebeș, fără să mai fie nevoie de drumul forestier. Paiele s-au aprins, orgoliile s-au încins, iar consilierul Lucian Ionescu a fost prins între parantezele pe care și le-a deschis singur, închise de Romeo Dunca, șeful județului reproșându-i: „Dumneavoastră sunteți din alt film! Era obligația dvs, vorbim de ceea ce n-ați făcut la calamitatea de la DJ 608, unde valoarea de expertiză acum este de 2,2 milioane de lei, și unde dvs ați semnat și ați spus că nu e nevoie de niciun ban, pentru că această calamitate este prinsă în proiectarea făcută în anii trecuți. Dvs v-ați luat de la sine putere, să semnați, timp în care proiectul tehnic era deja recepționat din decembrie 2020. Atenție, ați semnat în 12 ianuarie! Despre aia vorbim, despre ceea ce nu ați făcut! Nu despre ceea ce trebuia să faceți, că era în fișa postului!“ Evident, după tot circul, proiectul a căzut, cu ajutorul celor doi liberali, ale căror orizonturi galbene s-au colorat în roșu.
„În final s-a ținut ședința, toți au fost prezenți, unele proiecte au trecut, altele nu, a trecut și salarizarea, a declarat, la final, președintele CJ. Majoritatea a fost pierdută demult, astăzi s-au convins și ceilalți colegi de lucrul ăsta. Proiectele vor trece mai greu, până acum au trecut, a fost totuși un circ continuu fără efecte, s-au făcut lucruri. De acum încolo o să fie tot mai dificil“.
Întrebat a cui este vina pentru că a pierdut majoritatea în forul județean, Romeo Dunca a răspuns: „A lipsei de verticalitate și de caracter a celor doi oameni care au fost aleși. (…) Cu ce am greșit noi, colegii lui, dlui Bașag? Așa este constituția dlui Bașag, verticalitatea dânsului, probabil că mergând după zona de interes, noi n-am putut să-i facem firme, să-i liniștim dorințele lui. Nici nu știu ce și-o fi dorit. Asta este. Dl Miloș, la fel, are anumite frustrări din trecut. Nici nu contează lucrul ăsta, important e că odată ce ai venit ca și consilier din partea unui partid, nu știu ce motive ar fi putut interveni să-și schimbe poziția. Eu am cerut, am spus demult ce trebuie făcut, pentru că mi se pare corect și onest pentru ceilalți colegi ca acestor persoane să li se retragă sprijinul politic, fiindcă nu mai sunt pe direcția pentru care au venit aici. Ei au fost aleși de către cetățeni să se prezinte la ședințe dintr-o direcție și s-au întors. Sigur că aceste persoane ar trebui excluse și demersurile ar trebui făcute pentru acest lucru“.
JCS-Antoniu Mocanu