Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Licitația pentru modernizarea tronsonului feroviar Craiova-Caransebeș va fi lansată în acest an! Anunțul a fost făcut chiar de directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, Ion Simu-Alexandru, audiat la Comisia pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților!

„Pentru Craiova-Caransebeș, tronson care va fi împărțit în cinci loturi, avem gata studiul de fezabilitate. Sperăm ca în acest an să lansăm licitația pentru proiectare și execuție, în valoare de 2,1 miliarde de euro”, a explicat la comisie șeful CFR SA.

Proiectul de modernizare a tronsonului feroviar Craiova-Caransebeș vizează, în principal reconstrucția liniei pentru a permite viteza maximă a trenurilor de călători între 120 și 160 km/oră, iar a cea a trenurilor de marfă între 100 și 120 km/oră; patru tuneluri noi, printre care și Tunelul Poarta I; dublarea a aproximativ 50 km de cale ferată; modernizarea sistemului de tracțiune electrică pe întregul traseu; echiparea cu sistemul european de control al trenurilor ETCS nivelul 2 și circularea cu sarcina maximă pe osie de 22,5 tone.

Pe de altă parte, șeful companiei de infrastructură le-a spus deputaților că toate licitațiile de pe tronsonul Caransebeș-Timișoara-Arad sunt contestate. Atât acest tronson cât și Craiova-Caransebeș sunt proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

JCS-R.M.