Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – E calea de dialog ce pare să primeze în relația dintre Ocolul Silvic Banatul Montan și Primăria Lăpușnicu Mare. În prezent se află pe rol, la Tribunal, două dosare în care cele două instituții își împart calitatea de reclamant și pârât!

În cel mai vechi dintre ele, înregistrat în 3 august 2023, Ocolul Silvic formulează pretenții, solicitând de la Primăria Lăpușnicu Mare achitarea datoriilor acumulate până la data respectivă. După două amânări, cauza are termen în 18 iunie. În cel mai nou dosar, înregistrat în 29 ianuarie a.c., Primăria e cea care cheamă în judecată OS, solicitând anularea hotărârii AGA prin care UAT este exclusă din Asociere, conform Regulamentului OS, urmare a datoriilor acumulate, de 994.558 lei la acea dată. Primul termen, în acest dosar, e în 28 mai. Între aceste două, mai e un termen la Judecătoria Reșița în 4 iunie, într-un dosar din 2022, în care pârâtă e din nou Primăria.

Deoarece din totalul sumelor neîncasate, cele datorate de UAT Lăpușnicu Mare sunt cele mai consistente, săptămâna trecută, pădurarii îngrijorați că vor întâmpina Sărbătorile fără a-și fi primit salariile au solicitat permisiunea de a protesta în fața Primăriei din comună. Întrucât au fost trimiși în altă parte, într-o conferință de presă, conducerea OS a solicitat conducerii UAT să revină la sentimente mai bune, respectiv să dispună efectuarea plăților. Am reținut atunci de la primarul Mihaela Drăgilă că ea înțelege să plătească paza celor 1860,3 ha nu și administrarea, pe motiv că OS n-ar fi prestat nimic la acest capitol: „Vi se pare firesc să nu putem face 1 mc de lemn de foc pentru populație? În condițiile astea eu să le plătesc lor administrare?“

Față de această afirmație, șeful OS, Mihai Moatăr (foto) a făcut următoarea rectificare: „S-au pus în valoare, conform amenajamentului silvic în vigoare la Lăpușnic în perioada 2021-2023 în fondul forestier 2.830,08 mc pentru populație și agenți economici, toate APV-urile fiind aprobate prin Hotărâri ale Consiliului Local Lăpușnic, iar în afara fondului forestier, la cetățenii din aceasta comună încă 1.307,6 mc, toate cererile fiind aprobate de conducerea Primăriei prin Registrul Agricol. Opinia publică poate discerne cine minte!“

În condițiile în care, în această speță, mai curând contează ce soluții vor da Judecătoria și Tribunalul, vom reține deocamdată, ca fapt divers, că nu doar personalul districtelor OS a fost activ în 2023, ci și cel al Compartimentului Juridic, care s-a ocupat de 30 de dosare aflate în diferite faze, preponderent cauze civile, pretenții, ce vizau recuperarea unor sume de bani datorate de diverși debitori, dintre care șase având tangență cu Lăpușnicu Mare.

JCS-Walter Fleck